Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
хигијена

ОПРЕЗ! Након додиривања ових 9 ствари ПРАЊЕ РУКУ ЈЕ ОБАВЕЗНО

У доба короне када је хигијена од животне важности, а нарочито прање руку, многи праве велике грешке јер потцењују опасност која вреба са многих ствари које додирују током дана.

1599737220_Depositphotos_358888748_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Наравно, скоро је немогуће да у сваком тренутку имате чисте руке, али оно што можете и морате да их урадите је да их обавезно одмах оперете након додиривања 9 ризичних ствари.

На тај начин ћете спречити преношење бактерија, вируса и других штетних супстанци, наводе стручњаци из америчког Центра за контролу болести (ЦДЦ).

Фото: Пиxабаy

Новац

Током истраживања новчаница од једног долара, научници су на њима пронашли оралне и вагиналне бактерије, ДНК вируса и животиња, салмонелу и још стотинак штетних микроба. А када се зна да новчанице у оптицају остају и више од 15 година, јасно је зашто је прање руку обавезно после додиривања новца.

Прочитајте још: Наливате се КАФОМ? Ево колико је оптимално да их попијете СВАКОГ ДАНА

Кваке, држачи, шипке у превозу

- Од највеће важности је да одмах оперете руке након градског певоза или додиривања површина које пипа много људи - наводи дерматолог Кети Барис.

Често заборављамо да после контакта са животињама оперемо руке.

Јеловници у ресторанима

Истраживачи са Универзитета Аризона су на јеловницима у ресторанима пронашли невероватних 185.000 бактеријских организама. Наравно, тешко је избећи да их додирнете, али после тога одмах оперите руке.

Скоро све у лекарској ординацији

Стакла циркулација пацијената направила је од лекарских ординација право легло бактерија, а то се највише односи на услужне оловке – испоставило се да на њима 46.000 више бацила него у WЦ шољи. Слично се односи и на кваке, наслоне столица и скоро све остало…

Прочитајте још: ДОБРА страна КОРОНЕ: МАСКЕ ће смањити број БРОНХИТИСА, мононуклеозе, ПРЕХЛАДЕ...

Фото: Пиxабаy

Кућни љубимци

Иако их многи посматрају као чланове породице и често због тога занемарују основну хигијену, лекари упозоравају да је после сваког контакта са животињама, обавезно потребно опрати руке.

Мобилни телефони и екрани

Било да се ради о мобилном телефону или аутомату за подизање новца, који су препуни бактерија, руке је веома важно одмах опрати након додиривања ових површина.

Даске за сецкање и кухињски сунђери

Кухиња је право легло бакетирја и бацила, а једна студија је показала да се чак 326 различитих врста бацила налази на коришћеном кухињском сунђеру. Дерматолози предлажу да руке обавезно перете пре спремања хране и након руковања сировим месом. А коришћене сунђере одмах баците и замените новим.

Обратите пажњу на бочице за течни сапун.

Прочитајте још: НИКАДА, али НИКАДА не седите у кући у ОБУЋИ, јер је ОПАСНО

Течни сапун

Прскалице и бочице течног сапуна су права легла бактерија. Стручњаци наводе да када притискате прскалицу да бисте опрали руке и уклонили штетне микробе, имате пођеднаку шансу да те исте бактерије пренесете на боцу сапуна.

Све на аеродромима

Аеродроми, аутобуске и железничке станице – довољно је рећи да милиони људи годишње прођу овуда, а бактерије се могу пронаћи буквално на сваком кораку.

Доктор Чарлс Герб наводи да на овај начин “покупимо” више вируса него да смо гурнули руку у WЦ шољу.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ И ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas