Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ОВАЈ ОТРОВ ЈЕ ГОРИ ОД ШЕЋЕРА, А ЉУДИ КОЈИ ВОДЕ РАЧУНА О ИСХРАНИ ГА НЕСВЕСНО КОНЗУМИРАЈУ: Обратите пажњу на ОВАЈ састојак!

Много тога што свакодневно једемо може бити штетно, али једна намирница посебно изненађује својим негативним ефектима

1750859991_shutterstock_600560525.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Иако многи мисле да је шећер најопаснији за здравље, постоји један угљени хидрат који је још опаснији. Наиме, др Ериц Берг, стручњак за здравље, упозорио је на озбиљну опасност малтодекстрина, који може негативно утицати на ниво шећера у крви и сматра га опаснијим од самог шећера.

Кетоза, стање у којем тело сагорева масти уместо глукозе, има бројне здравствене предности, попут мршављења, боље контроле шећера у крви и смањења ризика од срчаних болести. Такође, познато је да кетоза сузбија глад, повећава енергију и побољшава здравље коже. Др Берг сматра да је важно избегавати малтодекстрин ако желите да одржите стабилан ниво шећера у крви.

„Малтодекстрин је много опаснији од обичног шећера“, рекао је др Берг. „Иако шећер има гликемијски индекс од око 65, малтодекстрин је између 116 и 136, што значи да делује на ниво шећера у крви много снажније и опасније.“

Малтодекстрин је присутан у многим дијеталним производима и често се користи као пуниоц у намирницама које се сматрају ‘без шећера’, а заправо садрже високе количине овог угљеног хидрата. Он је полисахарид, врста угљеног хидрата који се прави од неколико шећера и често се добија из кукуруза, пшенице, риже, кромпира или тапиоке.

Иако није технички шећер, малтодекстрин може изазвати нагли пораст нивоа шећера у крви због свог високог гликемијског индекса. Такође, ако се добија из пшенице, може садржавати трагове глутена, што је проблем за особе које су на њега алергичне.

Малтодекстрин се користи у широком спектру прерађене хране:

– Пекарски производи (пецива, крекере, гранола плочице)
– Житарице и пића за доручак
– Безалкохолна газирана пића
– Бомбоне и други слаткиши
– Млечни производи (нпр. инстант пудинг, готова јела)
– Преливи за салате
– Супе и смрзнута јела
– Замене за месо
– Спортска пића
– Тестенина

Прекомерна конзумација хране која садржи малтодекстрин може довести до повећања уноса шећера, смањеног уноса влакана и превише прерађене хране, што повећава ризик од високог холестерола, дебљања и развоја дијабетеса типа 2. Због високог гликемијског индекса, малтодекстрин може изазвати нагли скок у нивоу шећера у крви, што је опасно за ваше здравље.

(клиx.ба)

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas