· · Коментари: 0
ЗДРАВЉЕ

Ових пет врста чајева МОРАТЕ имати у кући, а ево и због чега

Чајеви од ових биљака су и те како добри за здравље.

1625918719_tea-1132529_1920.jpg
Фото: Пиксабеј

Познато је да су чајеви и те како здрави, али чајеви од ових биљака представљају праву ризницу благодети за наш организам.

Неки од њих су за јачање имунитета организма, неки ублажавају тегобе стомака, а неки смирују упалу грла, и због тога ових пет чајева треба имати у кући.

Прочитај још: Звучи немогуће, али је истинито: ВРУЋ ЧАЈ током лета хлади боље од СЛАДОЛЕДА

Ехинацеа

Ехинацеа је биљка чији чај јача имунитет јер ефикасно делује против вируса и бактерија. Лековите материје ове биљке ехинакозид и арабиногалактан стимулишу имунолошки систем да производи више одбрамбених ћелија, које блокирају продирање упорних бактерија, као што су стрептококе и стафилококе.

Фото: Пиксабеј

Зелени чај

Редовним конзумирањем зеленог чаја убрзава се метаболизам и подстиче избацивање течности из организма, па га могу пити особе које желе да смршају.

Прочитајте још:

Мајчина душица

Лековити састојци мајчине душице налазе се у листу и цвету, и то су етерична уља тимол и карвакрол, који опуштају мишиће и помажу код несанице. Чај од ове биљке благотворно утиче на органе за варење, а користи се и за лечење дисајних путева.

Зато што садржи лако испарљиве састојке, чај од мајчине душице треба кувати у поклопљеној посуди јер у супротном неће имати лековита својства.

НАНА

Ако вас муче стомачне тегобе, надимање и дијареја, скувајте чај од нане јер су бројна истраживања показала да ова биљка умирује црева и отклања бол у стомаку.

Етерична уља ову биљку чине лековитом и дају јој карактеристичан мирис. Питома нана има јачи мирис од дивље и садржи веће количине ментола - лековите материје која благотворно делује на пробаву.

Фото: Пиксабеј

ЖАЛФИЈА

Сам латински назив ове биљке "Salvia officinalis" говори о њеним благодетима (officinalis на латинском значи "лековит").

Листови ове биљке садрже мирисно етерично уље које је њен главни лековити састојак.

Жалфија се употребљава за испирање уста и грла, као и против инфекција десни.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.