Oglas
· · Komentari: 0
ZDRAVLJE

Ovih pet vrsta čajeva MORATE imati u kući, a evo i zbog čega

Čajevi od ovih biljaka su i te kako dobri za zdravlje.

1625918719_tea-1132529_1920.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Poznato je da su čajevi i te kako zdravi, ali čajevi od ovih biljaka predstavljaju pravu riznicu blagodeti za naš organizam.

Neki od njih su za jačanje imuniteta organizma, neki ublažavaju tegobe stomaka, a neki smiruju upalu grla, i zbog toga ovih pet čajeva treba imati u kući.

Pročitaj još: Zvuči nemoguće, ali je istinito: VRUĆ ČAJ tokom leta hladi bolje od SLADOLEDA

Ehinacea

Ehinacea je biljka čiji čaj jača imunitet jer efikasno deluje protiv virusa i bakterija. Lekovite materije ove biljke ehinakozid i arabinogalaktan stimulišu imunološki sistem da proizvodi više odbrambenih ćelija, koje blokiraju prodiranje upornih bakterija, kao što su streptokoke i stafilokoke.

Foto: Piksabej

Zeleni čaj

Redovnim konzumiranjem zelenog čaja ubrzava se metabolizam i podstiče izbacivanje tečnosti iz organizma, pa ga mogu piti osobe koje žele da smršaju.

Pročitajte još:

Majčina dušica

Lekoviti sastojci majčine dušice nalaze se u listu i cvetu, i to su eterična ulja timol i karvakrol, koji opuštaju mišiće i pomažu kod nesanice. Čaj od ove biljke blagotvorno utiče na organe za varenje, a koristi se i za lečenje disajnih puteva.

Zato što sadrži lako isparljive sastojke, čaj od majčine dušice treba kuvati u poklopljenoj posudi jer u suprotnom neće imati lekovita svojstva.

NANA

Ako vas muče stomačne tegobe, nadimanje i dijareja, skuvajte čaj od nane jer su brojna istraživanja pokazala da ova biljka umiruje creva i otklanja bol u stomaku.

Eterična ulja ovu biljku čine lekovitom i daju joj karakterističan miris. Pitoma nana ima jači miris od divlje i sadrži veće količine mentola - lekovite materije koja blagotvorno deluje na probavu.

Foto: Piksabej

ŽALFIJA

Sam latinski naziv ove biljke "Salvia officinalis" govori o njenim blagodetima (officinalis na latinskom znači "lekovit").

Listovi ove biljke sadrže mirisno eterično ulje koje je njen glavni lekoviti sastojak.

Žalfija se upotrebljava za ispiranje usta i grla, kao i protiv infekcija desni.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas