Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

У току је сезона алергија: Како да се решите непријатних симптома

Алергије се сматрају најчешћим поремећајем имунског система

1685365703_shutterstock_1357485674.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Настају као реакција ране преосетљивости која се јавља код неких особа при поновном сусрету са одређеним алергеном. Према тренутним литературним подацима око 25% светске популације пати од неког облика алергије, док у економски развијеним земљама тај проценат достиже и 40%. Полен различитих биљних врста, углавном дрвећа и корова, се сматра једним од најчешћих инхалационих изазивача алергијских реакција, па је број особа који се сусрећу са непријатним симптомима сезонске (поленске) алергије у сталном порасту. Процењено је да свака пета особа, независно од година старости, има симптоме поленске алергије у виду: црвених и сузних очију, кијања, цурења воденог секрета из носа и натеченост носне слузнице, надражајног сувог кашаља или отежаног дисања. Период полинације (или опрашивања) биљака зависи од врсте и климатских услова. Иако календар цветања биљака обухвата период од средине јануара до краја октобра, сува и топла пролећна јутра се карактеришу великом концентрацијом полена и задају велике проблеме особама склоним алергијама.

Избегавање окидача који доприносе настанку алергије (алергени), примена антихистаминика, назалних или системских деконгестива представља најчесту терапијску опцију за лечење поленске алергије. Симптоми сензонске алергије су често упорни, досадни, исцрпљујући, могу трајати данима и недељама, па дуготрајна примена антихистаминика и/или назалних деконгестива у виду капи/спрејева за “отпушивање носа” може допринети настаку пратећих нежељених ефеката (поспаност, главобоља, замор и сува уста током примене антихистаминика, док би примена капи/спрејева требала бити ограничена на 3-5 дана у циљу избегавања настанка надражаја и појачаног отока слузокоже носа).

Др Ивана Дамњановић

У последње време велика пажња се поклања примени активних принципа из хране биљног порекла, који посредством имуномодулатног и антиинфламаторним деловања могу ублажити симптоме поленске алергије. Кверцетин је најпроучаванији и најзаступљени флавоноид у нашој свакодневној исхрани. Присутан је у поједном воћу и поврћу, укључујући: лук, капар, јабуке, бобичасто воће, црни и зелени чај, итд. Важно је истаћи да се кврцертин врло слабо раствара у води, има кратко полу-време елиминације и интензиван ефекат првог пролаза кроз јетру, што финално резултује ниском биораспложивошћу. Овакве карактистике значајно ограничавају примену суплемената који у свом саставу садрже кверцетин. Како би се превазишла препрека ниске биорасположивости и како би се омогућила боља искористљивост, предност се даје формулацијама кверцетина у виду фитозома. Додатно, комплексирање са фосфолипидима побољшава растворљивост и ресорпцију из гастоинтестиналног тракта. Финално, дијететски суплементи који у свом саставу садрже кверцетин комлексиран са фосфолипидидима у фитозомалном облику омогућавају и до 20 пута већу биорасположивост, а самим тим и већу терапијску ефикасност.

Фото: промо

Кверцетин показује значајна антиоксидативна и антиинфламаторна својства која су потврђена бројним истраживањима. Важно је напоменути да кврцетин има и антиалергијски потенцјал који оставрује инхибицијом ензима и инфламаторних медијатора. Инхибицују активације мастоцита кверцетин омогућава путем инхибиције ослобађања хистамина, леукотријена и простагланида, што последнично доводи до ублажавања симптома алергије. Кверцетин се сматра одличним кандидатом из групе дијететских суплемената који се може супротставити упорним симптомима поленске алергије. Саветује се профилактичка примена кверцетина пре излагања алергенима. Имајући у виду да се ради о биофлавоноиду са врло безбедним профилом и ретким нежељеним ефектима, поред профилактичке примене препоручује се примена кверцитина у дози од 250-500мг током целе сезоне алергија. Опрез је потребан током истовреме примене са хинолонским антибиотицима и варфарином.

Узмите здравље у своје руке, будите корак испред симптома сезонске алергије и уживајте у чарима пролећа!

Литература

Млцек Ј, Јурикова Т, Скрованкова С, Соцхор Ј. Qуерцетин анд Итс Анти-Аллергиц Иммуне Респонсе. Молецулес 2016;21(5):623.

Рива А, Ронцхи М, Петранголини Г, ет ал. Импровед Орал Абсорптион оф Qуерцетин фром Qуерцетин Пхyтосоме®, а Неw Деливерy Сyстем Басед он Фоод Граде Лецитхин. Еур Ј Друг Метаб Пхармацокинет 2019;44(2):169-177.

Yамада С, Схираи М, Инаба Y. Еффецтс оф репеатед орал интаке оф а qуерцетин-цонтаининг супплемент он аллергиц реацтион: а рандомизед, плацебо-цонтроллед, доубле-блинд параллел-гроуп студy. Еуропеан ревиеw фор медицал анд пхармацологицал сциенцес 2022; 26: 4331-45.


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas