Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта узрокује плаве или модре усне? Ево када је време да хитно посетите лекара

Можда сте приметили да вам усне постају љубичасте или плаве на хладноћи, или сте можда видели бебу или старију особу са плавкастим уснама. Ово су могући узроци

1655840349_modr4.jpg
Фото: Јутјуб Принтскрин/Даилy Досе оф Медицине
Oglas

У многим случајевима, овај тип је узрокован цијанозом, што је промена боје неког дела тела услед недостатка кисеоника у крви. И услови живота и болести могу довести до промене боје усана.

Прочитајте још: Ослободите се бола у ЛЕЂИМА: Решите се бола на природан начин (ФОТО)

Разлози за модре усне могу бити: 

Хладно време

Предуго задржавање на хладном времену без одговарајуће одеће може довести до тога да усне и кожа постану плави. Таква промена боје усана као резултат излагања хладноћи може бити знак хипотермије . Ако се то догоди, пратите процедуре за пружање прве помоћи хипотермији и потражите помоћ од квалификованог медицинског стручњака. Избегавање излагања хладноћи или правилно облачење у топлу одећу може помоћи у спречавању плавих усана од овог узрока.Такође дужи боравак у хладној води може довести до поплавелости усана. 

Висинска болест

Када живите на већим надморским висинама, као што је планина, висинска болест представља ризик. Ваздух на већим висинама има мање кисеоника, а недостатак кисеоника може довести до цијанозе. Висинска болест може бити озбиљна, чак и фатална, али се може спречити полаганим навикавањем на велике висине. Тешка висинска болест захтева хитну медицинску помоћ која се често лечи спуштањем на нижу надморску висину, лековима или давањем кисеоника. За људе који планирају да иду на озбиљна планинарења и да освајају високе врхове, препоручује се да вежбају постепено са нижим врховима и тако повећавају висине.

Могући узроци повезани са болешћу

Разлози за љубичасте или плаве усне у вези са болешћу могу бити озбиљни, па је важно потражити медицинску помоћ како бисте идентификовали и отклонили стање.

Рејноов феномен
Понекад се назива и Раинаудова болест или Раинаудов синдром, ово стање узрокује недостатак дотока крви у екстремитете. Када крв не тече правилно у усне, то доводи до недостатка кисеоника (цијанозе) и изазива плаву или љубичасту боју. Ово се лечи избегавањем могућих окидача: пушење, кофеин, одређени лекови и излагање хладноћи. 

Астма
Астма је стање које изазива упалу плућа и доводи до немогућности правилног дисања. Током напада астме, кожа или усне могу постати плаве због недостатка кисеоника у телу. Астму могу изазвати стрес, дим цигарете, вежбање или алергени као што су животињска перут, полен или буђ. Цијаноза је знак озбиљног напада астме који захтева хитну медицинску помоћ. Лечење астме може укључивати лекове и пумпице, као и избегавање потенцијалних окидача.

Сапи
Сапи је инфекција вирусом или бактеријом у горњим дисајним путевима која погађа децу. Сапи могу изазвати симптоме лајавог кашља и "храпавог" звука при дисању. Плавкаста промена боје коже је симптом тешке болести, којој је потребна хитна медицинска помоћ. Сапи се ретко лече антибиотицима (само у случају инфекције бактеријама), а чешће се лече кућним лековима као што су овлаживач, испирање носних пролаза раствором соли и одмором.

Плућна емболија
Када је артерија блокирана, то се назива плућна емболија. Блокада може бити из једног од бројних разлога, укључујући крвни угрушак или тумор. Када је артерија блокирана, проток крви ће бити инхибиран, што доводи до бројних симптома, укључујући цијанозу. Љубичаста или плава боја може бити опсежна, утичући на кожу и усне. Плућна емболија је веома озбиљно стање које захтева хитан третман. Ако је емболија узрокована крвним угрушком, лечење ће укључивати лекове за разређивање крви за растварање угрушка. Цијаноза би требало да се повуче успешним лечењем емболије.

Урођене срчане мане
Урођено стање је нешто са чим се особа рађа. Стога, урођена срчана мана може утицати на новорођенчад, која могу имати љубичасту или плавичасту нијансу коже или усана након рођења. Одрасли такође могу бити погођени, јер дефект можда неће изазвати никакве знаке или симптоме све до каснијег живота када је срце под већим стресом. Било која урођена срчана мана, а посебно она која се називају цијанотичним дефектима, може резултирати плавим или љубичастим уснама. Лечење урођене срчане мане зависиће од природе стања, али може укључивати било шта, од лекова до операције.

Шта да радите ако имате љубичасте или плаве усне

Ако осетите необјашњиву плаву или љубичасту промену боје на уснама, неопходно је да одмах разговарате са својим лекаром или потражите медицинску помоћ, јер показивање знакова цијанозе није симптом који треба олако схватити. У неким случајевима, присуство цијанозе може бити озбиљна ствар која захтева хитну интервенцију.  

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas