Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта значе БЕЛЕ ТАЧКИЦЕ на ноктима? Ово могу да буду узроци

Беле тачкице на ноктима могу да примете многи

1683808814_shutterstock_1402007693.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Баш као и ваша коса (која је направљена од истог протеина), на ноктима такође можете да уочите извесне проблеме са здрављем.

Ако се деси да једна од тих промена буду беле тачке, то би могао да бнуде знак да морате да успорите, или да направите паузу од маникира.

Шта су беле тачке на ноктима?

- Беле мрље (технички назване тачкаста леуконихија) су дефинисане наслагама кератина на плочи нокта - објашњава Пол Џерод Френк, познати козметички дерматолог из Њујорка, пише Реал Симпле. Он истиче да овакве линије могу да буду попречне или уздужне.

Шта узрокује беле мрље на ноктима?

Супротно популарном мишљењу, вероватно није у питању недостатак калцијума.

- Беле тачке на ноктима су типично знак оштец́ења лежишта нокта због сувоц́е или трауме. Људи који грицкају нокте склони су да добију ове беле мрље, као и они који често имају гел маникир. Веома ретко ц́е то бити недостатак одређених минерала попут цинка и калцијума - објашњава доктор Френк.

Он додаје да неке беле мрље могу да буду узроковане аутозомним геном који је наслеђен (стање се зове тотална урођена наследна леуконихија), док друге могу указивати на гљивичну инфекцију или алергијску реакцију на састојке акрила или гела за маникир. Ово последње ц́е вероватно изгледати као "разбацане" беле тачке, док би траума требало да буде једно концентрисано место.

Да би нокти били чисти, др Френк предлаже да их одржавате хидрираним, избегавате грицкање ноктију и правите паузе између маникира.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas