Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
промо

Лекар саветује: Које витамине да користите да би вам кости остале здраве

Пандемија корона вируса је многе људе затворила у станове и приморала на рад од куће

1652862655_rame.jpg
Фото: профимедиа
Oglas

Међутим, колико год одсуство мукотрпног путовања до посла и назад , и више времена проведеног са породицом многима одговарало, важно је да знамо да смањена физичка и те како може угрозити ваше здравље.

Са доктором Миодрагом Зорићем, специјалистом ортопедије разговарамо о томе због чега смањена физичка активност може имати последице на здравље наших костију и зашто су физички неактивни људи управо они који су у највецем ризику од остеопорозе.

Шта је остеопороза и како је спречити?

У данашње време често можете чути о томе како боравак у природи и повећана физичка активност могу и те како утицати на ваш имуни систем. Међутим, мање се прича о томе да недостатак активности може имати озбиљне последице на здравље наших костију.

Остеопороза је болест која је праћена губитком коштане масе. Ово значи да ваше кости постају крте, ‘’сунђерасте’’ и лако се ломе. Доказано је да старије особе које су сломиле бутну кост, у року од пет година од прелома имају изразито повећану смртност у односу на особе без фрактуре. Узрок је непокретност која је последица прелома. Преломи у старијим годинама често означавају и почетак неповратног опадања квалитета живота. Сазнање да излечење не постоји и да ће временом бити све горе може да обесхрабри и баци у очај чак и најстабилније. Стога једноставно не смемо себи да дозволимо да игноришемо проблем.

Фото: др Миодраг Зорић, специјалиста ортопедије

Да би се спречио развој остеопорозе, потребно је активирати остеобласте – коштане ћелије које помажу ткиву да ојача. То се постиже физичком активношћу.

Међутим, у условима пандемије, често можемо бити спречени да обављамо физичке активности, шетње или тренинге. Чак и уколико сте у ситуацији да се бавите неком активношћу – а поготово ако то нисте – ја препоручујем уношење витамина Д3 и К2 за јачање имунитета и поспешивање густине костију.

Пхото:Промо

Која је улога витамина Д3?

Недостатак витамина Д распрострањена је појава у данашњем свету. Истраживања показују да чак 30-50% опште популације има мањак овог значајног витамина. Витамин Д настаје у кожи приликом излагања сунчевим зрацима , при боравку напољу. Наравно количина витамина Д који ће се створити зависи и од наших година, надморске висине на којој живимо, чињенице да ли користимо заштитну крему за сунчање и од многих других фактора. Витамин Д делује тако што повећава преузимање калцијума из црева. Битан је зато што учествује у изградњи наших костију и зуба, али у исто време помаже и функционисање нервног система.

У зимским месецима је излагање сунчевим зрацима значајно смањено, па се због тога препоручује додатна суплементација. Моја препорука је комбинација витамина К2 И Д3.

Зашто користити комбинацију витамина К2 и Д3?

Увек препоручујем К2Д3® ВИВА из простог разлога што садржи комбинацију витамина Д3 који је значајан за ваше кости, али и витамин К2, који је такође изузетно важан. Калцијум који сам већ поменуо може бити и опасан у превеликој количини – он може „напасти“ мека ткива и тиме изазвати компликације. Међутим, када се витамин Д3 уноси заједно са витамином К2, онда К2 омогућава калцијуму да се угради директно у кости, и да се тако избегну проблеми.

Лично саветујем употребу К2Д3® ВИВА капсула. Овај јединствени препарат садржи најбоље искористљив облик витамина К2 – МК7. Захваљујући томе наш организам може лакше да преузме унете витамине, а ми можемо бити сигурни да ће они правилно бити искоришћени – за јаке кости и виталне зглобове, али и за очување кардиоваскуларног здравља.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas