· · Коментари: 0
ВАКЦИНА ПРОТИВ КОРОНЕ

Како су Руси успели да ПРЕ СВИХ направе вакцину против КОРОНЕ? Научници ОБЈАШЊАВАЈУ

Пет месеци од пандемије, прва руска вакцина Цовид-19 је у завршној фази развоја, која се већ показала веома сигурно

1597224871_vakcina.jpg
Фото: депоситпхотос

Русија је договорила производњу своје вакцине против вируса корона у пет земаља, расположиви капацитети омогућавају производњу 500 милиона доза годишње, изјавио је директор Руског фонда за директне инвестиције Кирил Дмитријев.

Прочитајте још: СРБИ чули и одмах РЕЗЕРВИСАЛИ: Овај хотел поседује СЕРТИФИКАТ КОВИД 19, а ево шта то ЗНАЧИ

Прочитајте још: Истраживање ПОТВРДИЛО вести од којих смо СТРАХОВАЛИ: Потпуно је НЕВАЖНО имате ли симптоме короне!

Фото: деспоситос

Као и њихове колеге из других делова света, и руски научници су у рекордном року прешли трновит пут од открића коронавируса до развоја праве вакцине.

Прилично је лако схватити зашто Русија толико жели да добије вакцину Цовид-19. Након што је забележио више од 811.000 случајева и 13.249 смртних случајева, спадају међу пет земаља које је најтеже погодила епидемија. Али како су направили вакцину тако брзо с обзиром на то да коронавирус није био познат научницима пре 2020. године?

Прочитајте још: Због КОРОНЕ забрањено хлађење ЛЕПЕЗАМА

Русија има преко 20 година искуства у развоју технологије за производњу вакцина. Ово је помогло да се створи јединствена вакцина Цовид-19 у врло кратком временском року по нормалним стандардима за развој лекова, рекао је Вадим Тарасов, шеф Института за транслациону медицину и биотехнологију на Универзитету Сеченов у опширном интервјуу.

- Ништа не може да крене испочетка - рекао је.

Виролози са Института "Сецхенов" и Института за епидемиологију и микробиологију "Гамалеи" - још једног истраживачког центра за коронавирус у Москви - искористили су да од тог „великог заостатка“ декодирају геном и структуру Цовид-19 и брзо створе прототип вакцине.

Имајући технолошку платформу и препознавајући симптоме болести, имате могућност да направите вакцину сваке врсте. Једино је питање, колико ће она бити ефикасна.
Фото: деспоситос

Технологија која стоји иза руске вакцине заснована је на аденовирусу, прехлади. Створени су на вештачки начин, протеини из вакцине и реплицирају оне Цовид-19 и покрец́у "имуни одговор сличан ономе који је изазвао и сам коронавирус", открио је Тарасов.

Другим речима, имунизација је слична као да сте прележали вирус, али без опасности по живот. Вакцина, наравно, неће бити чаробни штапић који спречава да се сви разболе. То можда неће зауставити целокупно ширење коронавируса, али ће симптоме учинити много блажим. Тарасов је рекао да је 38 добровољаца примило тестирану вакцину у облику стандардне ињекције у раме - "стандардни поступак, не баш болан, кроз који многи пролазе - дакле, овде нема ништа страшно и што је битно - напоменуо је.

Вакцина је тестирана на особама између 18 и 60 година и показала је добре резултате на толеранцију

Дакле, испитивања прве фазе „јасно су показала да је ова вакцина сигурна и да се може користити“. За научника је то био огромано сазнање у њиховом научном програму.

Фото: деспоситос

- Заиста можемо да разговарамо о пробоју на тржиште, јер се наша држава показала као једна од лидера у глобалној фармацеутској индустрији. Руски истраживачи су сада приступили испитивању друге фазе, које ће тестирати ефикасност и дозирање вакцине. И друге нације које користе исту технологију такође напредују, а Велика Британија, Кина, Јапан и САД су на другом месту.

- Кључно питање је ко ће први помоћи својим грађанима и онима којима је потребна, јер што пре добијемо вакцину, добру и ефикасну, која се може применити на траженој скали, брже можемо да победимо коронавирус- закључио је Тарасов.

Прочитајте још: Ако вам се јављају ОВИ СИМПТОМИ то је знак да се УМОРНИ: Станите и одморите се, тело ће вам бити захвално

Он је инсистирао на томе да је основа за производњу вакцине најпре хумана, а не политичка. - Можда није сасвим тачно постављати питање задовољавања политичких амбиција или тежње да будемо први. Важно је помоћи људима и спречити ширење пандемије - додао је научник.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.