· · Коментари: 0
Хладно оружје

Борбени ножеви америчких специјалаца (ФОТО)

Компанија “Цхрис Рееве Книвес” је данас светски познат бренд са оригиналном понудом квалитетних ножева

1601234356_CRK.jpg
ЦРК - фото: Драган Шапоњић

Сајмови оружја пружају могућност за разговор са власником о најпопуларнијим моделима и њиховим карактеристикама. Вредело је посетити штанд ЦРК, јер је господин Рив један од најутицајнијих људи у ножарској индустрији. 

Прочитајте још: Буди другачији на СПАЈДЕРКО НАЧИН (ФОТО)

Типични представници линије борбених ножева су модел Греен Берет (зелена беретка), што је колоквијални назив за припаднике специјалних снага америчке војске и скоро исти нож, уз козметичке преправке, под именом Пацифиц, направљен у част 50 година од формирања 1ст Специал Форцес Гроуп. 

Зелена Беретка 

Власник компаније ЦРК, Крис Рив и сарадник “Калибра” Драган Шапоњић, фото: Драган Шапоњић

Цео нож направљен је од челика С30В, материјала који је специјално за израду ножева развио управо Крис Рив, у сарадњи са компанијом “Цруцибле Стеел”. Дебљина челика је 5,6 мм а сечива се раде у дужинама од 140 и 177 мм, што дужој верзији даје масу од 363 г. Иако је реч о нерђајућем материјалу, цео нож је заштићен тзв. КГ (гун коте) црним премазом. С моје тачке гледишта, потпуно непотребно али се на тај начин остварује уштеда при финалној обради ножа, која је уједно и најскупља фаза израде. Специјалци очигледно не деле моје мишљење јер од 23. августа 2002. сваки кандидат који успешно прође селективну обуку Специјалних снага добија управо овај нож, са сертификатом и регистрованим серијским бројем. 

Службено оружје 

Борбени ножеви греен Берет и Пацифиц, фото: Драган Шапоњић

Официјелно, модел Пацифиц у СФ називају Јарбороу. Дизајн је резултат зајдничког рада Криса Рива и познатог ножара Била Харсија, такође ветерана Специјалних снага. Врх је симетрично обликован дроп-поинт са лажном оштрицом на горњој страни. Сечиво је брушено до око две трећине висине, а првихих 50 мм оштрице је назубљено у тзв. кубули стилу (врло ефикасни, обострано наоштрени зуби). Дршку чине две плочице текстилне микарте са плитким удубљењима за прсте и отвором за провлачење канапа. Футролу модел Цомбат Мастер од зелене кордуре прави фирма “Спец-Опс”. Цена ножа је 320 долара. 

Елегантан као антилопа 

Можда најлепши фиксни ЦРК нож је мали модел Нијала. Универзалан, елегантан и лаган, намењен је ловцима и камперима као основно радно сечиво. Без обзира на озбиљност посла неће вас разочарати, а уједно ће сведеним дизајном привући пажњу сваком љубитељу сечива. 

Пацифиц је резултат зајдничког рада Криса Рива и Била Харсија, фото: Драган Шапоњић

Уз масу од 175 г, укупна дужина ножа је 216 мм. Оштрица је дуга 95 мм и иако је дебела 4,6 мм релативно велика ширина сечива допушта мали угао брушења, па је рез изузетно фин и танак. На леђима сечива, испред дршке, урађени су крупни заобљени зупци чији је задатак да хват учине чвршћим и сигурнијим. На жалост, скидање оштрих ивица се претворило у заобљавање, па ови зупци немају никакав учинак када су шаке мокре или знојаве. 

Сатенски финиш 

Челик је С35ВН сатенског финиша, док спирални урези на усаднику и страницама од браон микарте дају ножу карактеристичан изглед по коме је и добио име. Нyала је на језику Зулу име локалне антилопе са лепим, спирано увијеним роговима. Једноставна, квалитетна футрола од импрегниране коже употпуњује утисак. Цена је 230 долара, а на испоруку се чека око два месеца. 

Нијала је компактан универзални нож,  фото: Драган Шапоњић

Прочитајте још: Одличан и поуздан пратилац у природи (ФОТО)

ЦРК је компанија која свој део тржишта проналази у нејасно одређеној “семи цустом” зони, нудећи ограничене серије индустријски рађених ножева, који се квалитетом приближавају ручно рађеним примерцима. 

Драган Шапоњић 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.