Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Руска пушка РЕX-1

Да ли је, контролом електронских комуникација, ПОД ПЛАШТОМ БОРБЕ ПРОТИВ ДРОНОВА, отворена Пандорина кутија?

Било да је реч о војној, полицијској, цивилној или употреби од стране терориста, борба против дронова последњих неколико година доживљава прави процват...

1596707070_rex1.jpg
реx1 - фото: Концерн Калашњиков
Oglas

Употреба дронова у војне и цивилне сврхе је минијатуризацијом и драстичним падом цене ових средстава, довела до потпуно нових могућности. Више различитих начина употребе се “пресликава” са беспилотних летелица, а то су: извиђање, контрола критичних праваца и артиљеријске паљбе, државне границе и борбена употреба убојним средствима. 

Прочитајте још: Овде сунцобран и лежаљке НЕ ПЛАЋАТЕ, хране има КОЛИКО ЖЕЛИТЕ, а за децу је све БЕСПЛАТНО (ФОТО)

Претња од тероризма 

РЕX-1 се у великој мери разликује од традиционалног спољашњег изгледа руских пушака, фото: Концерн Калашњиков

Шпијунски дронови, дронови у близини аеродрома који могу бити усисани у млазне моторе путничких авиона, “самоубилачки” дронови опремљени убојним средствима, са једноставним даљинским упаљачем могу представљати велику опасност по безбедност великог броја људи широм света. Њихова ниска цена и релативна безбедност оператера, као и доступност и могућност њихове адаптације, дају широке могућности и обећавају данас, можда и најопаснију претњу од тероризма. 

Прочитајте још: Наоружавање ВС модуларном јуришном пушком домаће производње (ВИДЕО)

Борба против дронова је приоритет у многим сферама ангажовања безбедносних служби, па чак и цивилних корисника. Зато је разумљиво да су се у циљу стварања употребљивог средства за борбу против дронова ангажовале многобројне компаније, па чак и приватни изумитељи, а идеје које су се појавиле обухватају неколико праваца. 
Први и најстарији је стварање фиксних електромагнетних ометача, стратешки распоређених око позиције која треба да се заштити. Други, свакако компактнији, с обзиром на усмерено дејство ометања је креирање својеврсне пушке, која, наравно, не испаљује пројектил као бојева пушка, већ усмерено електромагнетно зрачење које дејствује на сам дрон и његову комуникацију. 

Искорак чувеног “Калашњикова” 

Појавили су се и уређаји који испаљују неки вид механичког уређаја за “хватање” дронова, као што је мрежа. Ова последња средства су, такође, у виду пушака или чак овећих батеријских лампи, лако преносивих на опасачу снага реда. Коначно, можда најзанимљивији концепт су анти-дроновски дронови, односно ловачки дронови. Поједини примери су: Дроне Киллер 6 ометач, Дронесхиелд и “пушка” РЕX-1, Скywалл и Дроне Дефенце лансери мрежа за хватање дронова, Еxципио Нет ловачки дрон... 

Представљање оружја, фото: Концерн Калашњиков

У сваком случају, очекује нас занимљива будућност везано за борбу против дронова. На овим средствима многи већ увелико раде, а ту је, свакако, и један од најпознатијих светских произвођача пушака, концерн “Калашњиков” са својом пушком РЕX-1. 

Заустављање сигнала 

РЕX-1 представља електромагнетну пушку, која има могућност да омета ГСМ, ГПС, ГЛОНАСС, Галилео и друге комуникационе системе које користе дронови. Обезбеђен је значајан степен минијатуризације, као и модуларност. Минијатуризација је обезбеђена усмереношћу дејства ометања, тако да оператер мора прецизно да “ухвати” дрон у сноп емитован с пушке. Модуларност, с друге стране, обезбеђује могућност брзе замене, како би се део који је отказао или се испразнио заменио другим. 

По габаритима РЕX-1 се не разликује много од “правих” пушака, фото: Концерн Калашњиков

Време које је стрелцу на располагању износи четири сата, а исто толико је потребно да се батерије напуне из стандардне мреже напона 220 В. Такође, могуће је пушку прикључити на додатну батерију којом се обезбеђује континуално дејство. При дејству на дрон долази до прекидања комуникације са оператером. 

Против даљински управљаних  бомби 

Дронови се у том случају или аутоматски враћају на почетну позицију или падају на тло. Употреба РЕX-1 није ограничена само на дејство против дронова, већ и за заустављање сигнала којим се даљински, бежично, активирају импровизована експлозивна средства. Такође, могуће је у радијусу од 1 км од сигнала искључити све вај-фај, ЛТЕ и 3Г, 4Г сигнале. 

Контра мере 

РЕX-1 емитује усмерено електромагнетно зрачење које дејствује на сам дрон и његову комуникацију, фото: Концерн Калашњиков

Предвиђена цена од око 5.000 америчких долара и није превелика, ако се узме у обзир њен широк спектар дејства. Поред снага реда, очекује се да ће нешто “осиромашена” верзија пушке бити доступна и цивилном тржиту. По свему судећи, уз перформансе ове “пушке”, отвориће се Пандорина кутија у више области. Уколико ће све бити као што се тврди, остаје питање за шта ће бити способна слична средства постављена на теренска возила или летелице, односно бродове. 

Прочитајте још: Дилеме око правилне употребе

Не треба сумњати да ће се, слично као на пољу електронских противмера и против-противмера, на пример, код авиона, појавити и средство против оваквих пушака. 

Проф. др Себастиан БАЛОШ 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas