Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Швајцарски УСВ

Да ли је пиштољ-карабин право решење за универзално службено оружје?

Ово представља еволуцију прастарог дизајна још из 19. века и чудне конструкције револвера, а потом и пиштоља са кундацима: Маусера Ц-96, Лугера, Браунинга ХП-35, Стечкина, све до Берете 93Р

1594021568_USV.jpg
УСВ фото: Б-Т
Oglas

Безбедносни изазови у виду екстремистичких напада на незаштићене цивиле и тренд инцидената где појединац неселктивно напада доступне мете, натерали су већину полицијских организација да преиспитају сопствене капацитете да одговори на њих. Резултати су били поражавајући, јер по правилу први контакт имају обични позорници на улици, без специјалне обуке и адекватног наоружања.

Прочитајте још: ЈЕДИНА “дуга деветка” од лаке легуре на свету (ФОТО)

Б-Т облоге дршке са кундаком за СИГ-2202

Испоставило се да је крајња даљина за ефикасно дејство просечног полицајца неких 10 метара. С обзиром на то да полицијске организације широм света пате од хроничног недостатка ресурса, Б-Т је решење потражио оживљавајући стару идеју у модерном облику. Категорија пиштоља-карабина јављала се увек као прелазно решење између оружја пуне снаге и формата с једне и класичног индивидуалног краткоцевног оружја са друге стране. 

Повећана прецизност 

Класичан службени пиштољ је уз лаган преклопни кундак и квалитетан рефлексни нишан постао оружје ефикасно до стотинак метара (модел УСВ А1 гарантује групу од 140 мм на 75 метара даљине). Посебно осмишљен рефлексни нишан Аимпоинт Нано са тачком од 3,5 МОА, вишеструко је повећао вероватноћу поготка првим метком на даљинама већим од 30 метара. 

Платформа универзалног службеног оружја

Притом, димензије оружја су остале скоро непромењене, па се са лакоћом носи у спољашњој футроли као сваки други пиштољ, док је за расклапање кундака довољан делић секунде. Ово није прошло незапажено, тако да је осим неколико полицијских агенција УСВ у своју опрему уврстило више служби за обезбеђење аеродрома, пратњу новца и слично. 

Адаптер за модуларни пиштољ

Б-Т је убрзо после почетног модела развио својеврстан адаптер за пиштољ СИГ СП-2022 који је у службеној употреби у Француској. Будући да је реч о модуларном оружју код кога су сви функционални делови на својеврсној "шасији", довољно је са пиштоља скинути пластични усадник са рукохватом и потом га убацити у Б-Т надоградњу тешку само 188 грама, рачунајући преклопни кундак, монтажу за нишан и (по жељи), продужену ручиицу за репетирање. 

Измењив рам са кундаком минималне тежине за П-320

Успех ове конверзије превазишао је очекивања матичне куће па је наредни корак био сасвим логичан. Од момента када је победио на конкурсу за МХС М-17, модел СИГ П-320 постао је изузетно тражен од многих армија, полицијских организација али и цивила у целом свету. Свакодневно се појављују информације да је П-320 “прошао тестове” за пријем у некој армији или да га је усвојила нека полиција као службено оружје. 

С обзиром на то да и он дели једнако конципирану модуларну конструкцију као СП-2022, развојном тиму из Б-Т није пуно требало да понуди полимерски усадник са преклопним кундаком за П-320. Епилог - тренутно је немогуће купити га у Европи, а у САД производња је углавном унапред распродата различитим агенцијама, па су ретки цивили у могоћности да га испробају.

Помама за преклопним кундаком 

УСВ изведба СИГ П-320

Колико ће ова помама трајати видећемо, али је већ извесно да је УСВ постигао комерцијални успех, нарочито са модулом за П-320. Приступачна цена и добро осмишљена надоградња успели су да модернизују једно старо решење и учине га привлачним за следбенике модерних трендова. 

Прочитајте још: Разоткривена енигма: Иако налик Берети 92, под именом М9_22ЛР крије се направа за вежбање на стрелишту

То је свакако инспиративан потез за остале произвођаче, јер ако велике компаније не реагују на време, указану прилику искористиће мањи и флексибилнији конкуренти.

Драган ШАПОЊИЋ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas