Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Необично оружје

Ниска цена победила непрецизност и непрактичност: У САД лудују за ОВОМ НАПРАВОМ (ФОТО)

Сматрајући како овакав пиштољ нема сврхе и смисла у модерно доба, нисмо му придали пажњу, међутим, стварност нас је по ко зна који пут демантовала

1594807171_Altor.jpg
Алтор - фото: Елтор Цорпоратион
Oglas

На овогодишњем сајму Шот Шоу у Лас Вегасу, међу обиљем нових модела краткоцевног оружја запазили смо и визуелно крајње недопадљиву новотарију коју је представила нама непозната америчка фирма “Елтор Цорпоратион” из Финикса у Аризони. На први поглед, било је уочљиво како се ради о поједностављеном дизајну једнометног оружја, још простије конструкције него што је био чувени Либератор ФП45 из времена Другог светског рата, а једним делом налик нешто касније направљеном “Деер гун” за ЦИА. 

Прочитајте још: Најбољи и најлепши малокалибарски пиштољ ИКАДА ПРОИЗВЕДЕН (ФОТО)

Окидање је неконвенционално јер се обарач активира отпуштањем као што чине корисници компаунд лукова у стреличарству, фото: Елтор Цорпоратион

Типично за америчко схватање ватреног оружја, ниска цена и агресивна пропаганда могу да издејствују део тржишног колача дословно свачему што се понуди на прави начин. Будући да основна верзија у калибру 9x19 мм кошта тек 129 долара, а она у слабијем калибру 9x17 мм је десет долара јефтинија - довело је до ситуације да извесна категорија корисника прихвати Алтор пиштоље као корисну алатку. 

Идеалан за скривено ношење 

Фабрика га декларативно представља као идеално компактно оружје намењено самоодбрани, јер  димензијама не оптерећује корисника. У том смислу, описано је као се он може преносити у кутији у алат, џепу јакне, касети аутомобила и где све још не, а напасник неће приметити да сте наоружани све до момента када је кориснику неопходна заштита. 

Технички посматрано, Алтор је упрошћно оружје до крајњих граница са само шест делова, фото: Елтор Цорпоратион

Објективно посматрано, ово је својеврсни нонсенс јер основни принципи одбране живота и имовине заснивају се на неким другим поставкама. Осим тога, на америчком тржишту половног оружја, могу се пронаћи изврсно очувани примерци знатно моћнијих и ефикаснијих пиштоља и револвера малог формата, тек нешто мало скупљи од малопродајне цене Алтора. Даље, рекламирано је како ова и сличне справице могу врло ефикасно да послуже за одбрану од разних дивљих животиња приликом боравка у природи, почев од змија до крупних предатора. Далеко од истине и реалности, али ако се неки амерички кампер, риболовац или други хобиста осећа сигурније са овим у џепу или ранцу - нека му тако буде. 

Минимализам на делу 

Све неодољиво подсећа на такозвана “зип” оружја која се у САД уобичајено израђују у домаћој гаражној радиности, фото: Елтор Цорпоратион 

Технички посматрано, Алтор је упрошћено оружје до крајњих граница са само шест делова. Осим полимерског усадника и држача ударне игле, ту су још и ударна опруга, цев, затварач и игла израђени од нерђајућег челика. Све неодољиво подсећа на такозвана “зип” оружја која се уобичајено израђују у домаћој гаражној радиности већ деценијама, али ту престају све сличности. 

Начин пуњења и припреме за употребу је необичан. Цев се закретањем одвоји од склопа, па потом метак уметне са предње стране затварача. Како би се метак исправно поставио на своје место, неопходно је благо повући окидач уназад како би се избегао контакт са врхом ударне игле. Потом се цев врати и оружје је спремно, а кочницу представља могућност благог померања цеви у смеру кретања казаљке на сату. Окидање је такође неконвенционално, јер се обарач активира отпуштањем као што чине корисници компаунд лукова у стреличарству. 

За кратка растојања 

Цев се закретањем одвоји од склопа, а потом метак уметне са предње стране затварача, фото: Елтор Цорпоратион

Према речима америчких новинара који су били у прилици да испробају Алтор, провизорни нишани не омогућавају пласирање хица иоле тачно на удаљеностима већим од пар метара, што није спречило тамошње ентузијасте да монтирају оптичке рефлексне нишане, неки чак и пригушиваче. Занимљиво, неки су на тај начин успевали да остваре поготке у грудну мету чак и на даљини од 25 јарди, али то дефинитивно није оно што се од једног оваквог оружја очекује. Трзај је прихватљив иако је општа ергономија справе далеко од оптималне, а маса је око 300 грама. 

Прочитајте још: Естетски “испад” тексашког микса ЗБУЊУЈЕ љубитеље оружја

Услед примењених материјала (нерђајући челик и полимер) наглашава се како Алтор не изискује неко нарочито одржавање, али то генерално не доприноси укупној оцени успешности. По америчким колегама једина рационална примена се може пронаћи код особа које се баве смештајем животиња у типским азилима или се баве узгојем крупне стоке, па се периодично суочавају са потребом пласирања самилосног хица када и ако одређена животиња пати, а ветеринарска специјализована служба не може да стигне благовремено. Делује сурово, али такве ситуације се дешавају. За све остало, постоје неупоредиво боља решења.

Милан Милановић

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas