Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Швајцарски пиштољ

Реинкарнација Сфинге (ФОТО)

Спортски стрелци увек желе нешто више и боље, а Феникс је управо њима намењен

1595836004_Feniks.jpg
Феникс фото: Драган Шапоњић
Oglas

Инжењер Јозеф Коуцки је седамдесетих година прошлог века за "Чешку Збројовку" осмислио једну од најуспешнијих савремених конструкција великокалибарских пиштоља. Уз легендарни Колт М-1911, ЧЗ-75 је највише копирано ручно оружје.

Прочитајте још: Ово је једно од ОМИЉЕНИХ ЛЕТОВАЛИШТА СРБА! Масаже доступне свима НОН СТОП, а тест на корону НЕ ТРЕБА (ФОТО)

Један пиштољ заснован на овој платформи има беспрекорну репутацију. То је швајцарски Сфинкс. 

Прочитајте још: “СРЕДЊА ЖАЛОСТ” из Ремингтона (ФОТО)

Сјајна ергономија, фото: Драган Шапоњић

На тестовима се показао као значајно поузданији, а прецизност је била за 25% боља од престижне ЧЗ СП-01 и то са субкомпакт Сфинкс моделима! Неспорно, то је оружје премиум класе произвођено у погону мале компаније из Туна у Швајцарским Алпима. На жалост, добри произвођачи нису увек успешни трговци па је “Сфинкс”, после неколико промена власника, банкротирао. 

Благо редизајниран 

Све површине су одлично обрађене и уклопљене, фото: Драган Шапоњић

Пре две године на сајму ИWА 2018. у Нирнбергу посетили смо штанд новоосноване швајцарске компаније симболичног имена “Феникс”. Изложени пиштољи су неодољиво подсећали на “угашени” Сфинкс. Разгледање, испробавање, разговор са особљем и на крају се појављује нама одраније познато лице. Да, "Сфинкс" јесте банкротирао, али производни погон, машине и залихе делова откупио је стари власник. Отуда се и јавила идеја за име. Феникс је митска птица која се увек изнова рађа из сопственог пепела. 

Пиштољи Феникс су благо редизајнирани у односу на Сфинкс. По силуети и финиширању то је несумњиво оружје из исте куће. С обзиром да је компанија регистрована тек неколико месеципре сајма, за склапање изложбених модела искоришћени су делови затечени на залихама. Али, приметне су и неке разлике. Избор понуђених калибара је исти, 9 мм Пара, 9x21 ИМИ, .357 СИГ, .40 СВ, .45 АЦП у дворедним оквирима повећаног капацитета. 

Очекивано висок квалитет обраде и финиша, фото: Драган Шапоњић

Код свих модела остао је модуларни дводелни рам који се састоји од рукохвата са штитником окидача и горњег дела по чијој унутрашњој страни читавом дужином клизи навлака. Материјал је по избору купца, нерђајући или алатни челик, алуминијумска легура, титанијум или полимер. Завереничким тоном, рекли су нам да размишљају од ексклузивној серији од дамаскус челика. 

Изврсна удобност рукохвата 

Нови рамови имају неке детаље и димензије које се разликују од претхоних серија. Рукохвати могу бити потпуно глатки, са дискретним удубљењима за прсте или чекирани тј. пажљиво нарезани да спрече клизање у шакама. На дну сваког рукохвата се налазе проширења у облику дискретне “сукњице” која олакшавају брзо препуњавње. На задњој страни рукохвата у зони која належе на корен длана је измењив инсерт који може имати текстуру по жељи, а материјал одговара оном који је коришћен за израду страница дршке. Избор материјала за дршке је практично неограничен, а најпопуларнији су елоксирани алуминијум у различитим бојама и композит Г-10. Препуст иза ударача који чува стрелца од повреде шаке између палца и кажипрста, сада је много израженији и подсећа на "дабров реп". Ширина рукохвата је одличних 30 мм па је удобност изврсна.

 Изузетни детаљи за радно оружје, фото: Драган Шапоњић

Горњи део рама у предњем делу има сада неизбежну Пикатини шину са чак шест позиција за фиксирање додатне опреме. Новост су фино чекиране, велике бочне површине у зони изнад окидача са обе стране оружја, тамо где рам може доћи у контакт са палчевима стрелца. У којој мери је ово заиста од користи остаје дискутабилно али свакако илуструје посвећеност детаљима при изради. 

Првенствено за спортске стрелце 

Све команде су значајно увећане, па је утисак да су у Фениксу првенствено размишљали о спортским стрелцима, јер за службену употребу или самоодбрамбено оружје ово је више сметња него преимућство. Полуга за расклапање је истовремено устављач навлаке, а велико, чекирано дугме за избацивање оквира једноставно може да се пребаци на супротну страну рама, у зависности од доминантне руке стрелца. Стрелац такође бира да ли ће имати класичну мануелну кочницу, полугу декокера или комбинацију ових команди. У сваком случају, са обе стране рама налази се упадљиво, широко крило тј. полуга којом се лако рукује уз умерену силу и јасан "клик" у сваком положају. Захваљући томе, укупна ширина оружја далеко је примеренија ношењу у отвореној спољашњој футроли него у неком дискретном моделу испод одеће. 

Недовршени примерци на штанду 

Прилично широка понуда - различите верзије на штанду, фото: Драган Шапоњић

Вођица повратне опруге је пуне дужине, израђена је од масивног челика, а могуће је добити и телескопску варијанту са две супротно намотане оруге (да се спречи уплитање) која има улогу амортизера и ублажава трзај. Цеви се раде од нерђајућег челика и гарантују високу прецизност, у рангу најбољих спортских пиштоља. Ударачи имају облик троугла олакшаног бушењем, а са смањеном масом долази веома брз одзив што такође подиже прецизност. Окидање у СА моду је очекивано савршено. Лагано, кратко и реско. А онда - изненађење! Код ДА окидања ништа није било како треба. 

Пиштољи Феникс су благо редизајнирани у односу на Сфинкс, фото: Драган Шапоњић

Дуг, тежак, неуједначен ход уз приметно шкрипутање. У неверици, испробавамо још један пиштољ, па затим још један" Свуда исто. На крају, долази власник и уз тихи уздах признаје да је проблем у времену. Јер, примерци на сајму били су у том тренутку једини пиштољи са ознаком Феникс па једноставно није било времена да се подесе сви детаљи. 

Прочитајте још:  Револвер којим је шериф Дивљи Бил Хикок устрелио 100 људи

Модерна опрема, фото: Драган Шапоњић

Истини за вољу, сви изложени примерци су били беспрекорни по финишу, уклапању делова и свим функцијама осим окидања у ДА моду. Мислим да се ово може толерисати ускрслом Фениксу. Реинкарнација чувеног Сфинкса свакако заслужује шансу. 

Драган ШАПОЊИЋ 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas