Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Лукови Кентаур Арчери

Савршен спој ефикасности и естетике (ФОТО)

У ручно рађене традиционалне лукове све више се уграђују савремени материјали, али начин израде је врло мало измењен протеклих векова

1613128025_K-archery.jpg
К-арцхерy - фото: "Кентаур"
Oglas

Водећи се идејом да у изради лукова може да комбинује функцију и уметнички рад, Џим Нивес је основао радионицу "Кентаур Арчери". Лукове ради један по један, сваки посебно по жељама купца. 

Прочитајте још:  Неодољиви паук из Колорада (ФОТО)

Врло компликован и скуп али поуздан и чврст систем спајања дводелног дугог лука, фото: "Кентаур"

Прича почиње од комада сировог дрвета, а завршава са префињеним уметничким делом, уједно употребним инструментом. Од 2007. године почео је да експериментише са карбонима јер је, како каже, достигао максимум са класичним фибергласом. Током година отишао је још један корак даље. Развио је и научио да користи напредне, нове материјале које је кроз експериментисање почео да уграђује у своје лукове на тачно одређена места, како би корак по корак, побољшавао карактеристике.  

Страст и квалитет газе све пред собом и не могу се ни намерно ни случајно заменити бездушним класичним потрошачким корпорацијским производима

Направио је чак и своје ламинатне материјале. Фокусирао се на све аспекте физичке функције кракова. Лонгитудинална чврстина за повећање брзине. Али како каже, брзина није све, ако долази уз превисоку цену губитка стабилности и повећања непредвидивости. 

Повећана лонгитудинална стабилност води и ка повећаној латералној стабилности и чиниће лук не само тишим већ и прецизнијим односно предвидљивим. Џим их је назвао "квази изотропик" односно чврсти и стабилни у свим правцима. Смањивши тежину кракова смањила се и тежина лука укупно гледано, па је сада потребно повећати тежину рукохвата што доприноси стабилности и мањем шоку при одапињању стреле.  

Специјални ламинат карбонског платна лепо је легао уз егзотично дрво у рукохвату, фото: "Кентаур"

Избор је пао на веома густ материјал направљен од ткања фибергласа и црне епокси смоле. Симболично и ефектвно назван је дарк маттер - тамна материја. Разлика у тежини је 25%, а и чврстина је немерљиво већа. Ултра лаки и чврсти материјали нашли су своје место на врховима кракова, а тешки постојани и чврсти материјали нашли су се у рукохвату. 

Генерално гледано ова мала радионица је специфична и по томе јер прави само један тип лукова - дуге лукове. Да будемо прецизни, покушава да понуди најбољи могући квалитет за цену свог производа. Са сваком муштеријом консултације се раде лично. О сваком детаљу и свакој жељи наручилац се договараса Џимом и на одређен начин учествује и прати изградњу вашег лука. 

Једна је од опција коју нуди радионица је јеленски рог у врховима кракова, фото: "Кентаур"

Свака информација је битна. Не само основе лука - његова снага, дужина, него и колико често га користите, да ли је то искључиво за лов, 3Д такмичења, таргет, комбинација свега наведеног. 

Ако је за лов, важно је које животиње ловите, на који начин, са чеке или потрагом. Какав рукохват волите, које врсте дрвета и осталих материјала бисте желели у свом луку. Рукохват је ту најбитнија ставка јер је то једини део који има контакт са вама и неопходно је да вам потпуно одговара. Коначни циљ је да се направи ултимативни лук који испуњава сваку па и најмању жељу свог будућег власника. 

"Кентаур" радионица прави дуге лукове у следећим дужинама: 54, 56, 58, 60 и 62 инча. Лукови се раде у три варијанте. Прва је класични фибергласни лук, са провидним или фибером у боји са обе стране крака. Језгро кракова је од бамбуса, а врсту танког слоја дрвета испод провидног фибергласа бирате сами. 

На слици је прелепи Карбон Елит дводелни дуги лук. Спој два дела се тешко примећује, фото: "Кентаур" 

Други модел је тзв. цхимера. Овај модел комбинује једну ламелу од специјалног карбонског слоја са леђне стране и једну фибергласну са стомака крака. Такође фиберглас може бити провидан или у боји, а језгро крака је од бамбуса. 

Трећа варијанта је Карбон Елит модел који инкорпорише карбонски ламинат са обе стране крака. Сви модели могу имати тзв. XТЛ (Еxтреме Торсионал Ламинатион) слој чија је функција да повећа торзиону стабилност. Када се овај слој дода у Карбон Елит модел он постаје тј. мења име у Трипле Царбон Елите најнапреднији лук ове радионице. 

У понуди су увек и неки од тзв. стоцк лукова (лукови на лагеру). Наједноставнији модели са црним фибером и дималуксом. Идеја је бриљантна, јер на овим луковима остаје да се доврши само рукохват  по жељи купца. Ови модели су у распону снага од 40 до 55 фунти и дужине од 58 то 62 инча, а раде се и за леворуке стреличаре.  

Џим у радионици са једним од својих лукова у изради, фото: "Кентаур"

"Обични" фибергласни модели коштају 800 долара. Цхимера модели 900, док је Карбон Елите 1.000 долара. Додаци у виду дуборез, рогова на врху крака, змијске коже, фурнира од егзотичног дрвета наплаћују се посебно. Сви модели такође могу да буду једноделни и дводелни, а дводелна варијанта се посебно доплаћује - 425 долара. Висока цена, али систем спајања је веома захтеван за израду, налази се на најгорем могућем месту и изискује велику прецизност израде без најмањег луфта. 

Прочитајте још: Кад је оштрина значила живот

Спој дубореза и чекирања. Врло лепа комбинација боја, ергономије и функционалности, фото: "Кентаур"

Џим ради сам, јер жели да одржи висок квалитет, а бизнис остане мали. А "Кентаур" ужива велику репутацију, што није лако постићи узевши у обзир да је конкуренција огромна.  

Борис Ракић 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas