Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ФЕНОМЕН "ДРУГИ ВЕТАР"

Планинари никада не правите ову грешку, јер исход може бити фаталан (ФОТО)

Психолози су, проучавајући планинаре, створили термин "други ветар", који подразумева активирање енергетских резерви организма.

1616065320_Himalaji.jpg
Хималаји - фото: Драган Јаћимовић
Oglas

Престанак кретања у дивљини, у зависности од спољашњих услова, доводи до потхлађености или презагрејаности организма. У сваком случају, коначни резултат може да буде фаталан. 

Прочитајте још: СВЕТИ ГРАЛ међу опремом за боравак у дивљини

Алпинисти Драган Јаћимовић и Горан Ферлан у базном логору на Хималајима, фото: Драган Јаћимовић

Током протеклих векова не мали број алпиниста је застао да се одмори и - остао смрзнут на суровој планини. Такође, дешавало се да многи излетници буду пронађени изнемогли на само сат времена хода од насељеног места. 

Алпинисте су налазили смрзнуте, а излетнике изнемогле.

Успон на литицама Хималаја, фото: Драган Јаћимовић

Сви планинари с времена на време долазе у кризу, кад се мишићи укоче и када се ствара субјективни осећај да више ни корак не могу да направе. Реч је о психичкој баријери која се савлађује снагом воље и жеље за успехом.  

Прочитајте још: Расте популарност ВРЕЋЕ ЗА БИВАК

Психолошко превазилажење ове баријере дословно регенерише организам и даје му "други ветар у леђа" који га носи до врха. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas