· · Коментари: 0
Аир софт Цима 07

Ваздушно оружје, али другачије (ФОТО)

Оригинално је замишљено као јефтина али верна реплика за обуку, а тако се и користило прве деценију-две, временом је еволуирало до софистицираног оружја за ратне игре

1603964694_air-soft.jpg
аир-софт - фото: Борис Ракић

Свет оружја је данас заиста разноврстан, а од почетка седамдесетих година прошлог века постао је богатији за једну велику целину – аир софт. Од почетка тежило се што оригиналнијим димензијама, начину руковања, изгледу и тежини у поређењу са својим оригиналима, јер управо то даје осећај стварне ситуације. 

Прочитајте још: Већ само име легендарног произвођача - МАУСЕР, говори да је у питању изузетно оружје (ФОТО)

Пушка Цима 07 је врхунски одрађена заиста нема замерке, фото: Борис Ракић

Куглица пречника 6 мм, такозвана ББ – балл беаринг постала је стандард аирсофт оружја, како пиштоља и револвера тако и аутомата, јуришних односно аутоматских пушака и снајперских пушака. У ствари ради се о ваздушном оружју које се временом усавршавало, тако да може да пуца и полуаутоматски па и аутоматски. Произвођачи су се потрудили И да направе верзије које имитирају ефекат трзаја и померање делова навлаке, затварача. 

Врсте аирсофт оружја 

Спринг бацк је у ствари класичан систем ваздушног оружја где сабијена опруга гура клип кроз цилиндар и ствара притисак који погони куглицу-пројектил. Сваки пут морате напети механизам како би испалили куглицу.

На пушци је чак урађена и гасна цев (само имитација) како би све било што реалније, фото: Борис Ракић

АЕГ тип аир софт оружја данас је најпопуларнији. Представља аутоматско електрично оружје, што се види из имена - Аутоматиц Елецтриц Гун. За разлику од мануелног репетирања, овде геар бокс и електро-мотор напињу опругу уместо вас и оно ради у полуаутоматском или аутоматском моду, у зависности од модела. Показало се у пракси да ради више него добро и да је овај тип оружја најјефтинији, најједноставнији и најзахвалнији јер користи пуњиву батерију.  

Поглед преко нишана: задњи је преклопни са два пречника отвора - за мању и већу даљину, фото: Борис Ракић

Гас или гасно оружје није непознаница, будући да одавно постоје гасни ваздушни пиштољи и пушке. Тако да је ово у принципу иста ствар, али користи бб куглице одрђене брзине и енергије, које су регулисане стандардом у производњи аир софт оружја. Патроне пуњене такозваним грин гасом су тековина модерних трендова и еколошких норми. А заправо ради се о пропану, или о класичним ЦО2 патронама. 

Гас Блоу Бак је најкомпликованији систем аир софт оружја али и највернији. Гас се као погонско средство не користи само за испаљивање куглице већ и за ефекат трзаја самог оружја, тј. за покретање затварача или навлаке те тако заиста дочарава ефекат као код ватреног оружја. Прииликом пуцања морате водити рачуна о покретним деловима као и код правог оружја. Осетићете трзај, брзина испаљивања је такође верна, а нишањење следећег хица отежано, будући да трзај помера оружје. На жалост ови системи су и најскупљи, па неретко могу достићи и цену правих модела чијие су у ствари аир софт реплике. 

Муниција 

Најчешће се користе куглице пречника 6 мм, а има их и од 4,5 мм и од 8 мм. Енергија и брзине куглица су ограничене правилником и оне су од 200 до највише 600 фпс. Аир софт реплике имају енергију испаљивања до максимално 3,3 Ј, што је знатно мање од 7,5 Ј колико је енергија испаљивања стандардног ваздушног оружја, или прописаних 15 Ј за оружје за испаљивање боје. Данас су у аир софту најраспрострањеније куглице тежине 0,25 г.  

Кинеска аир софт реплика 

Кинеска аир софт реплика испоручује се спремна за употребу: у кутији се налази све што је потребно да почнете да се бавите аир софтом, фото: Борис Ракић

Тестирао сам једну аутоматску пушку кинеске компаније Цима која по ценовном рангу спада у врло приступачне, а опет доказано поуздане, верне и квалитетне реплике. Ради се о моделу Цима 07 односно њиховој верзји М4 стандардне скраћене аутоматске пушке америчке армије. Паковање у коме се испоручује одмах говори да се ради о озбиљнијем производу.

Четворострана Пикатини шина је урађена по војном стандарду стандарду, фото: Борис Ракић

Уз пушку се испоручује мало паковање куглица (100 комада) батерија, чистилица за цев, пуњач и оквир великог капацитета. Саме куглице које долазе уз пушку се по препоруци не користе јер су лошег квалитета и нико не жели да скупу пушку оштети јефтиним куглицама, па се поставља питање зашто произвођач испоручује овакву муницију? По отварању и скидању заштитног сунђера следи пријатно изненађење. 

Као права јуришна пушка 

Користио сам само основну заштитну опрему, фото: Борис Ракић

Ова аир софт верзија заиста се лако може заменити са правом. Тежина, димензије, материјали све је јако добро и верно урађено. Све команде и начин руковања су идентични, подешавање нишана, пуњење, контрола режима ватре... Завршна обрада је како то рећи него, одлична. Метални делови, пластични одливци, једном речју савршено. Нигде непрецизности, трагова обраде, кривог одливка или нешто слично. Подешавање телескопског кундака је буквално као и код праве пушке. 

Потков кундака је урађен од квалитене гуме, испод њега је комора за смештај батерије, фото: Борис Ракић

Проблематични оквири 

На располагању сам имао квалитетно паковање муниције од 5600 куглица масе 0,25 г. Капацитет хи-кап оквира је 350 куглица. Оквир је од метала са пластичним деловима механизма који нису баш најбоље урађени. Кружна лисната опруга која обезбеђује силу за подизање и доношење куглица у механизам је пукла већ после прве употребе. Успео сам да поправим оквир за неких 20 мин. После тога више није било проблема са њим. 

Задовољство пуцања 

Сама пушка, њени нишани и подешавање, геар боx (механизам мотора и зупчаника је од метала што је јако битно) раде беспрекорно. Команда режима ватре се прецизно и лагано подешава. Пушка испаљује куглице без икаквих застоја и проблема. Окидач иако је у принципу електрични прекидач ради као и код праве пушке. Сила окидања је додуше нешто мања али ход је идентичан. Рафални режим такође ради као швајцарски сат. Пушка испаљује 15-20 куглица у секунди и осећај је заиста интересантан. Осим јачине звука и одсуства трзаја, врло верно опонаша праву пушку и мами осмех на лице приликом употребе.  

Одлична прецизност 

Подешавање нишана је солидно по висини, а по правцу не иде баш глатко, али ради посао. Пикатини шине на пушци су одличне јер су буквално по стандарду. Школским примером подесио сам хоп уп систем који је лако доступан. Пет-шест куглица и подесили смо га на максимум ефикасности, а то је прецизно гађање до 40 плус метара. 

Када кажем прецизно, мислим заиста прецизно, толико да до 30 и више метара могу погодити флашицу од пола литре, јединачном паљбом сваки пут и без проблема. Рафалном паљбом расипање је такорећи занемарљиво, јер нема трзаја па 80% испаљених куглица завршава у мети. Време без ветра и исти резултат може се постићи и на четрдесетак метара.  

Замало па - одлична 

Користио сам куглице 6 мм произвођача Г-Г од 0,25 г. Испуцао сам преко 5.000 комада без икаквог. Рафална и јединачна паљба као и честе промене режима раде одлично, фото: Борис Ракић

Цена ове пушке са којом можете ући у свет аир софта је таква да у сваком погледу оправдава уложен новац (може да се купи од 175 до 210 еура). Будући да је могуће надоградити систем и опрему може заста да пружи више од очекиваног. Има неких мана које смо описали, али сем пуцања опруге у оквиру (што свакако није случај са сваким примерком), за ту ценовну категорију мане су занемариве јер нису од виталног значаја по саму функцију оружја. Али толико мало фали да пушка буде баш одлична. 

Прочитајте још: "ДОГОВОРЕНО ОРУЖЈЕ": Нова руска пушка изазвала велико интересовање јавности (ФОТО)

Регулатор паљбе функционише прецизно и лагано, као на правој пушци, фото: Борис Ракић

Иако је ово оружје енергетски слабо немојте никад сметнути са ума безбедност. Јер ако не поштујете безбедност стичете лоше навике које ћете после пренети и код рада са правим ватреним оружјем. Такође немојте мислити ни да је наивно и да не може нанети повреде, једноставно рукујте са њим и носите заштитну опрему као и са правим оружјем. 

Борис Ракић 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.