Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Четири сигнала да сте у вези са особом која је ПРЕТЕРАНО ЉУБОМОРНА: Ако се препознате, бежите од таквог односа

Љубомора је нормална у мањим границама, али претерана посесивност није нешто што би требало да трпите

1690376321_shutterstock_216486811.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Ваљда нема жене и мушкарца који нису осетили одређену дозу љубоморе, што је до одређене границе нормално. Често кажемо да, чим је партнер љубоморан, то значи да нас воли.

То је далеко од истине, иако је тачно да оном ко нас воли није свеједно има ли конкуренцију у нашем срцу. Па коме би пријало да се његовом партнеру диви неки згодан тип, или да ваш партнер целе вечери флертује с најлепшом женом у просторији?

Ако постоји било каква сумња, то се решава мирним путем, без ватромета. Међутим, често здрава љубомора постаје токсична и разједа везу док је не уништи. Она је заправо болест која често доводи до развода, несносно и неподношљиво злостављање које има своје симптоме.

Зато је веома важно знати направити разлику између нормалне и токсичне љубоморе. Ова друга је кобна. Највећа разлика између здраве и нездраве љубоморе је то како се носимо с њом.

Прва је природна, нормална и што је најважније, привремена, док је друга ужасна, експлозивна и обично указује на жељу за контролисањем друге особе. Граница између њих може бити танка, а ово су најчешћи знаци да је љубомора отишла предалеко и да је не треба игнорисати.

СЕНКА КОЈА НАС ПРАТИ

У реду је да партнери желе да знају како смо провели дан, кога смо срели и о чему смо причали. Али ни најмање није у реду ако морате да им испричате сваки корак, а још горе ако траже ваш мобилни телефон да провере поруке и позиве. Уз то увек иде реченица: "Ако немаш шта да кријеш, даћеш ми." Тако се на вас сваљује улога кривца, а ваш џелат постаје жртва. Ово је оштро црвено светло да сте у опасности. И да урадите све што тражи, нећете се извући. Контрола над сваки вашим поступком, изласком и разговором храни токсичну љубомору и он се те хране неће одрећи. Губите приватност, слободу и самопоштовање. Нисте роб љубави, већ роб љубоморе.

СТАЛНА АГРЕСИВНОСТ И ПОСЕСИВНОСТ

Импулсивна љутња на неки ваш поступак део је сваке везе, али емотивно здрави људи се покају и извине. Лоше је ако се бојите реакције партнера за сваку ситницу, сваки иоле погрешан корак који их доводе чак до вике и бесних испада. Онда почињете да им се непрестано додворавате и умиљавате као доказ колико вам значе, ходате на прстима јер никад не знате како ће реаговати. Не носите одећу коју волите јер је они сматрају провокативном, почињете да кријете безазлене ствари. Није вам лепо и опуштено с партнером, стално сте на опрезу. Пазите на сваку реч, све га погађа. Сумњиви сте ако сами изађете, сумњиви кад изађете с друштвом. Ваш живот претвара се у кавез, а то нико неће и никоме не треба.

САМО ДА СТЕ САМИ

Код токсичне љубоморе свако ваше време проведено с другима непожељно је и разлог за бригу. Партнер је најсигурнији кад сте сами, јер тада нема изазова и разлога за сумње. Мада, увек ће се нешто наћи... Деси ли се да увече изађете с партнеру непознатим људима, биће надурен, а након тога некад неће желети ни да разговара с вама. Смањите његове сумње тако што ћете га упознати с пријатељима, испричајте у каквим сте односима. Јавите му се кад изађете, покажите осећања, а ако ништа од овог не раскрави љубоморног, знајте да вас он не обожава већ - малтретира.

ПОТПУНА ИЗОЛАЦИЈА ОД СВИХ КОЈЕ ВОЛИТЕ

Ово је вероватно најјезивији знак токсичности. Не само да партнеру сметају ваши пријатељи и колеге већ и мајка, отац, сестра, брат... Нико му није добар, нема лепу реч ни за кога, пуни вам главу да вас нико од њих заиста не воли, да вас користе... Оваква љубомора жели да вас изолује од свих, да будете на располагању само свом манипулативном партнеру, а он ће већ имати разне методе иживљавања. И запамтите, нико није излечио ничију токсичну љубомору. Бити независан од свог партнера - проводити време одвојено и имати само своје пријатеље, хобије и интересе - једнако је важно за вас и вашу везу као и провођење квалитетног времена заједно. Партнер који искрено брине о вама ће вас подржавати и никада вас неће спутавати у томе.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas