Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Два кључа за дуговечан брак: Психолози издвајају две најважније компоненте

Како да одржимо љубав и схватимо шта је заправо та реч, која може да има много значења

1701873982_shutterstock_1181732419.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Није неуобичајено да нас занесе оснажујуц́и налет емоција који долази са почетном искром страсти. Али, шта када то прође?

У студији објављеној у Псицхологи анд Агинг, истраживачи су открили да провођење времена са партнером утиче на срец́у.

Третирајте свог партнера као пријатеља

Студија објављена у Јоурнал оф Хаппинесс Студиес сугерише да појединци који своје партнере сматрају својим најближим пријатељима доживљавају највец́е позитивне ефекте. Третирати свог партнера као пријатеља значи прихватити квалитете који чине основу дружења.

Ево неколико начина на које можете успоставити пријатељску везу са својим партнером.

Комуницирајте

Баш као што бисте се поверили пријатељу, одвојите време да се упустите у искрене разговоре са својим партнером. Охрабрите свог партнера да се изрази без осуђивања.

Проведите квалитетно време

Укључите се у активности у којима обоје уживате. Било да се ради о испробавању новог рецепта, одласку у авантуру или гледању ТВ серије. Заједничка искуства стварају трајне успомене и јачају вашу везу.

Максимално искористите тренутке смеха

Пријатељи често деле тренутке смеха и безбрижности. Унесите разиграност у своју везу користец́и разиграну шалу или гестове изненађења. Заједнички смисао за хумор помаже вам да се крец́ете кроз изазове са позитивним погледом и јача вашу емоционалну везу.

Будите му највећа подршка

Баш као што бисте навијали за пријатеља, будите највец́а подршка свом партнеру. Прославите њихова достигнуц́а, охрабрите их током неуспеха и обезбедите им сигуран простор да разговарају о својим тежњама. Ваша подршка доприноси осец́ају сигурности и поверења, пише Псyцхологy Тодаy.

Фокусирајте се на пријатељство изван вашег партнерства

Године истраживања идентификују важност одржавања веза изван ваше романтичне везе. На пример, студија из 2018. сугерише да постоји директна веза између нивоа задовољства животом појединца и два кључна аспекта њиховог пријатељства.

Показало се да учесталост којом појединци комуницирају са својим пријатељима, позната као интензитет пријатељства, има значајан утицај на њихово укупно задовољство животом. Квалитет пријатељства, мерен тиме колико су појединци задовољни својим односима, такође игра значајну улогу у утицају на задовољство животом.

Друга студија објављена у Социал Псицхологицал анд Персоналити Сциенце указује на то да постојање мреже подршке пријатеља, породице или других друштвених веза може помоц́и појединцима да се боље носе са изазовима и сукобима са којима се суочавају у свом браку.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas