Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Избегавајте три грешке када се жалите партнеру: Основа здраве комуникације

Жалити се на нешто већ подразумева одређени степен сукоба и никоме није привлачно ни да се жали нити да добија притужбе

1690971252_shutterstock_568240852.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

У свакој комуникацији, а посебно са вољеним особама, замерке је и притужбе је изазовно изразити. Ипак, жалбе могу да буду и важни алати за управљање односи. Проблем је у томе што већина људи није у стању да да ефикасну повратну информацију.

Зашто радије прећутимо?

Када имамо неку притужбу или замерку везано за однос са вољеним особама искуство нас учи да ће тај разговор најчешће потонути у љутњу и фрустрацију, па често и не изражавамо своје забринутости.

Да би замерка била ефикасна, исход мора бити задовољавајући. Немогућност да кохерентно и концизно изразимо забринутост вољеним особама може се приписати уобичајеним грешкама које, ако се избегну, могу довести до квалитативног скока у односу између вас и људи које волите.

Три уобичајене грешке које људи праве када се жале:

1. Не застају да размисле о томе шта желе да постигну.

Питање „Какав реалан исход тражим?' је нешто што мало људи ради пре него што започне разговор.

2. Износе више од једне жалбе истовремено.

Често своје замерке запакујемо у бујице замерки. А то ће вероватно изазвати одбрамбени став код друге особе, а не здраву комуникацију.

3. Препуштају се бесу и на тај начин одвлаче пажњу од поруке.

Повишени гласови и оштар тон могу се чинити оправданим, али нису ефикасна тактика (најбоље је мирно изражавање емоција речима).

Лажне претпоставке које наше замерке чине мање ефикасним

1. Верујемо да морамо да презентујемо најбољи пример понашања на које се жалимо, па набрајамо више инстанци исте ствари.
Можда имате стотину примера, али вам је потребан само један да бисте објаснили зашто се жалите. Када наводите безброј примера, друга особа ће се осћати као да јој нападате карактер уместо понашање.

2. Верујемо да ће нам показивање наших осећања олакшати, али то није нужно тачно.
Ако истицање осећања изазове конфликт, нећете осетити велико олакшање. Да бисмо осетили олакшање, потребно нам је да друга особа „схвати“ како се осећамо и да нам то саопшти. Другим речима, активни састојак није у вентилирању, већ у емоционалној валидацији коју се надамо да ћемо тиме добити.

Како да дате конструктивну повратну информацију?

'Сендвич за жалбе' је једноставна формула кој анам омогућава да ефикасно изнесемо притужбу или замерку вољеној особи.
Циљ сендвича са притужбама је да се ваша жалба чује упркос природној реакцији примаоца да уђе у дафанзивно стање, а такође и да га мотивише да позитивно одговори на ваше „питање“ (што би требало да добијете након што размислите о исходу који желите да постигнете).

1. Прва кришка хлеба у 'сендвичу за жалбе' је позитивност.

Ово је позитивна изјава под називом „отварач ушију“. Њен циљ је да смањи одбрамбеност примаоца и омогући му да апсорбује жалбу која следи.

2. Месо 'сендвича за жалбе' је сама замерка.

Месо је стварна жалба. Требало би да буде утемељена и да се држи једног инцидента и једног принципа.

3. Друга кришка хлеба у 'сендвичу за жалбе' изазива добар одговор примаоца.

Ово је позитивна изјава чији је циљ је да повећа мотивацију примаоца да позитивно одговори на наш захтев (нпр. да нам се извини, пристане да уложи напоре да се промени, буде пажљивији према проблему, итд.) уверавајући их да ће то побољшати ствари између нас и привести тему крају.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas