· · Коментари: 0

Који су знаци да вас партнер ЛАЖЕ И ОБМАЊУЈЕ? Обратите пажњу на мање уочљиве сигнале

Вешти манипулатори врло лако вас могу ухватити у замку

1684938405_shutterstock_1197102778.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Лагање је често један од највец́их проблема када су у питању везе. Изненадићете се када сазнате колико људи признаје да то редовно ради.

Наиме, према новој анкети спроводеној на узорку од 2000 људи, један од осам испитаника признаје да лаже свог партнера. Забрињавајуц́е је и да један од 12 учесника анкете признаје да је лагао о неверству у вези, а додатних 8% испитаника је било неискрено по питању свог тренутног емотивног статуса или веза из прошлости.

Можда вас нец́е изненадити да мушкарци лажу чешц́е од жена. Миленијалци лажу највише, а као најчешће изговоре користе табу теме, као што су хитни случајеви у породици, смрт или сахране.

Како бисмо вам помогли у потрази за истином, доносимо вам савете стручњака, који вам говоре о знаковима на које би требало обратити пажњу.

Др Џорџина Барнет, која је иначе психолог у саветовалишту, објашњава да су изрази лица и контакт очима који траје предуго кључни индикатори који „указују на непоштење“.

Знаци да ваш партнер лаже

- Њихов контакт очима са вама траје предуго - више него што је природно или типично. Или покривају очи рукама - објашњава др Барнет.

Она такође упозорава да би лажов могао „да спречи контакт очима фокусирајући се на неки предмет, попут телефона, или да просто гледа унаоколо. Исто тако, могли би у потпуности да избегавају контакт очима“.

- Многи људи верују да ако их неко гледа право у очи да је то показатељ искрености, али заправо увежбани и прекаљени лажови имају тенденцију да користе контакт очима да би вас преварили – они имају дужи контакт очима него просечна особа која ово ради. Често једва да трепц́у док покушавају да задрже ваш поглед - др Барнет додаје.

Она каже да је све то део стратегије „да вас изманипулише да мислите да су поштени“ док показују понашање које повезујемо са истином, пише портал Yахоо Лифестyле. 

Додатни примери неискрености

Оно што још одаје људе који покушавају да вас обману је и њихово понашање, јер им се дешава да жмире када им је непријатно, трљају чело и врат, или им капци приметно трепере. Др Барнет каже да су то само неки од показатеља уочљиви код неискрених особа.

Можда ц́ете приметити и и појачано знојење и црвенило на лицу. Мање самоуверени или нервозни лажови често ц́е манифестовати уобичајена понашања која повезујемо са лажовима. Оваквима људима поглед често “лута” по просторији, или пак гледају улево или удесно на неколико секунди како би себи “купили” време да се одморе од кривице коју доживљавају гледајуц́и у очи драге особе - додаје она.

Десет најчешц́их лажи:

  1. Рећи да сте заузети да избегнете нешто да радите или да видите некога
  2. Рец́и да нисте видели поруке или мејлове када заправо јесте
  3. Кажете да сте добро када заправо нисте
  4. Кажете да сте болесни када нисте
  5. Кажете да вам се свидео поклон који вам се заправо не свиђа
  6. Кажете да сте срец́ни када нисте
  7. Рец́и да нешто кошта више или мање него што је заправо коштало
  8. Кажете да вам се испразнила батерија на телефону
  9. Рец́и да вам се допао оброк који је неко спремио а заправо није
  10. Кажете да вам се допада нечија одец́а иако то није случај

Психолог открива како да препознате прељубника

Психолог Данијел Ејкорн је у видео снимку на Инстаграму открио како бисте могли да утврдите да ли вас партнер вара. Он је објаснио да постоји "једна психолошка тајна" на коју би требало обратити пажњу када желите да утврдите да ли је ваш емотивни партнер неверан.

- Желим да се оградим и напоменем да ово функционише само ако нисте нарушили њихово поверење. У супротном би њихова осећања према вама могла бити оправдана - рекао је он на почетку, пре него што је представио облик понашања који би у свакој вези требало да представља велики знак упозорења.

- Дакле, ако се забављате са неким и та особа почне да вас оптужује да је варате, или је забринута да сте у контакту са другим људима без икаквих доказа, то обично значи да управо та особа баш то ради, неверна је или комуницира са другима. Само је забринута да и ви радите исто то - рекао је психолог.

Данијел је објаснио да се у психологији ово понашање назива "пројекција".

- Људи имају тенденцију да на друге особе пројектују оно што је у њима - додао је он.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ