Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Мишљење стручњака: Ево колико дуго траје заљубљеност и које су фазе сваке везе - "Одљубљивање има својих предности"

Које су предности одљубљивања, објашњавају научници

1683805505_shutterstock_1657558288.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Вечито се спекулише о томе колико траје заљубљеност. Наравно да би било дивно да траје заувек, али смо сви свесни тога да то ипак није тако.

Научници константно долазе до нових открића, а сада су утврдили фазе кроз које везе пролазе.

Хормони и хемија

Научници су се бавили разним фазама кроз које пролази љубавна веза, а оно што су утврдили ће представљати разочарање за многе. Али, пре него што се у паници ухватите за главу, имајте у виду да је свака љубав јединствена и посебна, и да ова статистика уопште не мора да се односи и на вас.

Научница са Харварда, докторка Кетрин Ву објашњава да се наши хормони и хемија мозга у великој мери мењају током раних фаза повезивања са неким, а то грубо може да се подели у три категорије - пожуда, привлачност и приврженост.

- Иако постоје преклапања, сваки тип карактерише сопствена група хормона. Тестостерон и естроген подстичу пожуду; допамин, норепинефрин и серотонин стварају привлачност, а окситоцин и вазопресин продубљују повезаност - објаснила је Ву.

Студија из 2021. године која је објављена у часопису "Фронтиерс ин Псyцхологy" показала је да након шест месеци парови имају тенденцију да израсту из почетне фазе повезивања и еволуирају у нешто друго.

Ране фазе романтичне љубави су често праћене стресом и могу да се разлиују од каснијег периода обележеног осећањем сигурности и смирености, тврде истраживачи. Прва фаза, која траје отприлике првих шест месеци везе, описана је као “заљубљеност”. Има све карактеристике романтичне љубави, укључујући романтичну страст и интимност.

Шест месеци

Друга фаза, за коју се каже да траје од отприлике шест месеци до четири године, назива се "страствена љубав". Током тог времена страст се одржава, али се преданост и интимност повећавају.

Након ове фазе, страствена љубав уступа место љубави према дружењу, страст јењава, а преданост и интимност достижу свој врхунац.

Ако све ово звучи помало забрињавајуће за романтичне душе, има и добрих вести. Истраживачи кажу да не прати свака веза исту путању. Многи парови ће продужити време прве две фазе.

Код неких људи романтична љубав може да траје много година, па чак и деценија. У романтичним везама које трају, љубав служи за повезивање партнера кроз стварање разумевања, емоција и навика које су карактеристичне за дуготрајне везе.

"Одљубљивање" има и своје предности. Многи људи сматрају да је почетни период везе време појачаног стреса и неизвесности.

Лоше одлуке

- Љубав је тада често праћена љубомором, промењивим понашањем и ирационалношћу, заједно са низом других мање позитивних емоција и расположења - сматра Ву.

Она налет хормона у раним фазама љубави назива "мачем са две оштрице", који нас може навести да доносимо лоше одлуке, занемаримо своје свакодневне обавезе или повредимо друге. Додаје да се наше искуство на почетку љубави не разликује од других облика зависности.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas