Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Научници открили да је РАЗВОД можда записан у генима: Ко су људи који имају "ген за развод"?

Да ли сте међу њима?

1662202817_razvod-foto-pixabay-pexles.jpg
Oglas

Када се неко разведе, обично помислимо да је нестала љубав међу партнерима, да више нема хемије или је таква одлука једноставно последица непремостивих разлика између њих. Али недавне студије су показале да је развод можда записан у генима.

Наш ДНК игра велику улогу у томе колико се свађамо са вољеном особом. Уколико је емотивна веза пуна несугласица и трзавица, онда је готово извесно и каква ће бити судбина брака.

Научници истичу да одговор можда лежи у генима жене, одосно да је реч о гену који утиче на то како нежнији пол обрађује окситоцин, "хормон љубави" и привржености.

Такође, истраживања су показала да код жена које имају такозвани "ген за развод", постоји 50 одсто већа вероватноћа да за себе кажу да су несрећне у браку или чак на корак од развода. Постоји сумња да је поменути ген одговоран и за то што не могу нормално да се повежу с партнером.

С друге стране, шведски научници су још раније открили постојање посебног гена који је одговоран за верност мушкараца. Баш као и жене, и јачи пол има хормон који је задужен за повезивање, нежност и преданост. Зове се вазопресин и такође је повезан са окситоцином, а код мушкараца који имају мутацију сродног гена, постоји ризик да буду неверни у браку.

Прочитајте још: Брачни терапеут објашњава како да заштитимо везу од неверства: У овоме најчешће грешимо

Такође, посебан "ген за развод" може се пренети и на децу. Малишани растављених родитеља имају веће шансе да се једнога дана разведу у поређењу с децом која су одрасла поред оца и мајке. Резултати истраживања су показали да деца наслеђују склоност према разводу од биолошких родитеља, а не оних који су их усвојили и одгајали и утицали на њихово васпитање.

Дакле, реч је о генима, а не о моделу понашања у породици.

БОНУС ВИДЕО:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas