Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ПОНАШАЊЕ које је приметно код парова у ДУГИМ ВЕЗАМА, а доводи до свађа: Ипак није онако како изгледа на први поглед

Да ли сте у здравој и уравнотеженој вези? Уколико је одговор ДА, дајте одговор и на следеће питање - Да ли сте уверени да бисте били срећнији када би ваш партнер променио одређено понашање?

1690026644_8840003e8c3a112149245f6f2c3794d3eb687cf3.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

У дугим везама често се дешава да људи своју несрећу повезују са понашањем партнера. Кажу себи "ако би ми партнер послао поруку свако јутро, осећао бих се мање анксиозно" или "ако би мој партнер желео да путује више, осећао бих се боље".

Али та осећања неиспуњености и недостатка задовољства не могу имати никакве везе са партнером или партнероком, сматра Лизом Мари Боби, психолог и специјалиста за односе.

- То није фер према партнеру, али је истовремено и неефикасно. Често видим људе који користе лажну логику када су у питању везе. Они мисле да је начин на који се осећају повезан са спољним околностима - објашњава стручњак.

Уместо да замолите свог партнера да се промени, психолог предлаже да себи поставите ово питање: "Шта се дешава са мном, са мојим начином размишљања, са мојим суштинским уверењима, са начином на који управљам или не управљам својим емоцијама и због тога се осећам овако, иако сматрам да сам у доброј вези?"

Рецимо да ваш партнер проводи много времена на послу или са пријатељима. Могли бисте да почнете да се осећате занемарено и да кажете себи да бисте били срећнији ако би он проводио више времена са вама. Ово је, каже психолог, замка "лажне логике".

- Лажна логика у овом случају је 'да сам са другом особом, не бих се више осећао напуштено'. Из мог искуства, очигледно бисте се осећали напуштено. Само из сасвим других разлога - додаје психолог.

- Нећете успети да промените своје емоционално стање контролисањем понашања вашег партнера. Сваки пут када људи екстернализују начин на који се осећају, они стварају тешку динамику у којој покушавају да промене околности као начин да промене сопствена емоционална искуства - објашњава стручњак.

Зато је важно да се запитате које радње можете предузети да бисте се осећали срећније како не бисте овај терет превалили на рамена партнера. Почните са оним изнутра да би се ствари мењали споља.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas