Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Проверите да ли сте ПРЕВИШЕ ЗАЈТЕВНИ И НАПОРНИ У ВЕЗИ: Психолози истичу ОСАМ ЗНАКОВА који јасно указују на то

Будите искрени према себи

1690969510_shutterstock_2198451229.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Природно је да уживате у времену проведеном са својим партнером, али границе увек морају да постоје. Уз мало рада и самосвести можете научити како да престанете да будете "лепак" и да се осец́ате испуњеније у емотивној вези.

- Важно је разликовати потребе од зависности - истиче психолог Лесли Бекер-Фелпс.

Потреба за прихватањем и наклоношц́у је део људског биц́а, оно што нас тера да желимо блиске односе. Нема ништа лоше у томе, али неке особе се не осец́ају убеђено када неко покаже да му је стало, тако да настављају да траже више и тако постају напорне.

Нажалост, већина оваквог понашања је резултат трауме настале у детињству или у односу са прошлим партнером.

Без обзира на узрок, симптоми "лепљивог понашања" су увек исти:

1. Не дајете свом партнеру простора и времена за самоц́у, чак иако он то захтева од вас

2. Зовете или шаљете поруке нон-стоп кад нисте заједно

3. Доживљавате напад панике ако ваш партнер не одговара на поруке или позиве

4. Помно пратите понашање вашег партнера на друштвеним мрежама

5. Осећате се угрожено због сваке особе која је блиска вашем партнеру (пријатељ, колега са посла, итд.)

6. Често тражите уверење да вас партнер воли

7. Стално тражите знаке издаје

8. Пратите локацију вашег партнера преко телефона

Иако је јако тешко разбити токсичне обрасце, то ипак није и немогуће. Психолози предлажу једноставне технике које могу да буду од помоћи у оваквим ситуацијама.

1. Оставите телефон 

Ако сте склони "лепљивом понашању", вероватно сте навикли да стално контактирате партнера током дана. Иако овакав поступак проистиче из љубави и нездравог страха од губитка, он уједно лоше утиче на везу.

Уместо да дате свом партнеру простора да се концентрише на друге ствари, бави се својим даном и предахне, ви га "бомбардујете", ометате и вероватно нервирате.

Када вас обузме потреба, уместо партнеру пошаљите поруку пријатељу.

Промените фокус, изађите у шетњу или пробајте да медитирате.

2. Нађите хоби 

Напорно понашање може бити резултат недостатка интересовања или хобија.

Потрудите се да учините своје личне страсти и тежње приоритетом. Активности и разонода које су вам важне могу помоц́и да пронађете сопствени пут и створите целовитији и испуњенији живот за себе.

-  Пронађите оно што вас радује. Када је човек радостан, он је присутан. А нема лепшег осећаја од уживања у садашњем моменту - истиче Бекер-Фелпс.

Улажите у себе, та инвестиција ће вам се увек исплатити, повећаће вам самопоуздање и самопоштовање.

Не заборавите да су независни људи веома привлачни.

Такође могу вам се отворити врата за нова пријатељства која ће вам помоћи у периодима емотивне кризе. 

3. Проводите време са пријатељима и породицом

Провођење времена са људима који вас воле један је од најбољих начина да стекнете самопоуздање и да се осец́ате сигурније у себе и своју везу.

- Бити са добрим пријатељима и породицом је одлична дистракција од свих негативних или анксиозних мисли које можда имате - истиче Фелпс, а преноси "Бридес".

Обавезно проводите време само са људима због којих се осец́ате вољено и прихвац́ено, јер дружење са онима због којих се осец́ате лоше може да вас учини несигурнијим и повећа вероватноц́у испољавања "лепљивог понашања".

Запамтите, љубав према себи је једини прави пут до здраве везе.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas