· · Коментари: 0
Љубав

СЕКС без обавеза? Прочитајте које замке вребају ПРИЈАТЕЉСТВО са ПОВЛАСТИЦАМА

Романтична комедија “Пријатељи са повластицама” је за многе који су кренули стопама Дилана и Џејми "упутство за употребу" неформалног односа “уговореног” као веза без обавеза и чисте физичке привлачности без емоционалне блискости

Depositphotos_154758384_s-2019.jpg
Фото: Депозитфото

Међутим, филм доноси и опомену да једна необавезна прича базирана на уживању у сексу, ипак може да се “извитопери” у љубав. Шта бисмо још морали да знамо о тзв. пријатељству са повластицама, ако нам се већ указало као примамљива формула по којој можемо да будемо са неким, а да, ипак, будемо сами? За почетак да овај однос није безазлен као што на први поглед изгледа. Замке вребају са свих страна.

Прочитајте још: Да ли је љубав јача од свега? Ево зашто је опасно бити ФАТАЛНО заљубљен

- Ово је нешто између пријатељства и партнерства у које се двоје другова упушта зарад секса - каже Весна Петровић, психолог и психотерапеут. 

Прво све изгледа врло једноставно. Људи се договоре да се виђају, али да нису у вези. То значи да се у старту одрекну било каквих обавеза и одговорности, осећајући да ће им сексуална нота бити довољна. Међутим, ништа није толико просто као што изгледа. Врло брзо се испостави да неко не може да буде само “комбинација”, “резервни играч” или “сигурни позив”.

Превише обавеза
Једна британска студија, рађена на 50.000 људи, показала је да је сваки други испитаник имао искуство необавезне везе са пријатељем. Већина је то правдала немогућношћу да се посвети било коме. Трећина је као разлог навела  каријеру као животни приоритет. Значајан број је признао да се разочарао у љубав, па у овим формама проналази утеху.

Масовна појава

Истраживања показују да је пријатељство са повластицама све масовнија појава. Оно је одувек постојало, али се није тако називало.

- Ово је доба опште отуђености, али и егоизма - објашњава Петровић.

Свака веза подразумева одрицање од нечега.

Нико више неће да се жртвује ни за кога и ни за шта, а јасно је да је свака веза неки вид одрицања. Људи су постали емоционално шкрти и троми. Лакше им је да имају неког пријатеља са којим могу да уговоре секс када им одговара, него да се посвете стварном партнеру, улажу у однос и развијају осећања.

Али има и оних дубоко повређених, који су прошли праву голготу у љубави и из ње изашли као “инвалиди” срца. Нејаки да се излече од трауматичних искустава из претходних веза, радије бирају неког за “привремено-повремене” сусрете, убеђени да у њима не могу да страдају.


Важно је да су емоције истог интензитета Фото: Депозитфото

Све везе пропадну
Статистика показује да се оваква веза у 60 одсто случајева угаси у првих шест месеци, док у 30 одсто настави да живи до годину дана. У већини случајева се поквари пријатељство, јер повластице више нису нешто што прија и једној и другој страни. Постају баласт.

Шта када један жели везу?

Студија рађена на 14.000 америчких студената је открила да је главни мотив за улазак у овакву врсту односа - жеља да се избегну емотивне заврзламе које су природне у правим, формалним везама. Али испоставља се да ни пријатељство са повластицама није спасено потенцијалних емоционалних “ролеркостера”.

- Понекад се пријатељи заиграју, па спонтано почну да раде ствари које иначе раде парови - истиче Петровићева.

После секса, предложе да оду у биоскоп или на вечеру, преспавају једно код другог, а онда им такве “ситнице” постану рутина. И због њих, готово по правилу, једна страна помисли да би то могло да прерасте у везу. А онда се разочара када види да је усамљена у том размишљању. Понекад проблем искрсне када неко од њих изгуби компас и почне да шаље поруке или зове у било које доба, иако су се од почетка договорили да тога нема.

Прочитајте још: Шта значи када мушкарац ГЛЕДА доле: Посматрајте га и ЛАКО прочитајте

Најважније је да се има на уму да после упуштања у сексуалне односе са пријатељем, који притом може да буде и бивши дечко/девојка, више ништа неће бити исто. Пријатељство ће се неминовно урушити. То може да се деси када се једно од њих заљуби у оног другог или у трећу особу, када се изневере било каква неизговорена очекивања, ако се умеша љубомора... Али, може да се деси и крајност - да однос прерасте у прави љубавни. Има много случајева срећних бракова насталих из необавезне везе. Јер са емоцијама се заиста никада не зна.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.