Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Четири симптома која могу указивати да се ваш пас ПРЕХЛАДИО: Обратите пажњу

Вирус може прећи и на другог пса

1671026933_shutterstock_573836197.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Није истина да само човек може да се прехлади – то се врло лако дешава и псима, поготово у зимским месецима.

Најчешћи узрок прехладе код паса су вируси и бактерије који могу да узрокују инфекцију, а тада би требало да се обратите ветеринару.

Како настаје прехлада код паса?

Онда када услед изложености ниској спољашњој температури дође до хипотермије организма, односно до пада телесне температуре испод границе уобичајене (нормалне) телесне температуре, аутоматски долази и до вазоконстрикције, односно до скупљања крвних судова.

Када дође до вазоконстрикције, наступа и тренутно слабљење одбрамбеног механизма организма и организам постаје неотпоран на утицај евентуално присутних вируса или бактерија са којима непосредно може доћи у контакт.

Прочитајте још: Окачили јелку на плафон због мачака, али ни то није било довољно: Урнебесан снимак (ВИДЕО)

Уколико организам при оваквим околностима дође у контакт са вирусима или бактеријама, доћи ће и до развоја вирусне или бактеријске инфекције, која се на основу услова који су претходили њеном развоју зове прехлада.

Другим речима, прехлада код паса (као и код људи) је ништа друго до општеприхваћен синоним за обољење које се дефинише као вирусна или бактеријска инфекција респираторних органа.

Самим тим, може се извести јасан и недвосмислен закључак да је овај облик обољења заразан и да се пас може “прехладити”, чак и уколико није био изложен ниској температури.

Конкетно, уколико пас који је здрав, дође у контакт са већ прехлађеним псом, код њега се такође може развити “прехлада”, односно инфекција респираторних органа.

Најчешће, ова болест се преноси у току здравог и оболелог пса, али се такође може пренети и самим боравком у истој просторији, уколико удаљеност између здраве и оболеле животиње није довољна.

Симптоми прехладе пса

Најчешћи симптоми прехладе код паса су:

1. Појава и присуство сувог и гласног кашља (у зависности од развоја прехладе, кашаљ може допирати из грла, али и из гркљана и из плућа)

2. Смањена активност пса до које долази услед слабости организма и малаксалости

3. Повишена телесна температура

4. Смањење апетита.

Нешто ређи симптоми прехладе код паса су:

1. Цурење носа (било да је реч о цурењу из једне или из обе ноздраве)

2. Кијање

3. Појава херпеса у регији спољашњости уста пса

Лечење прехладе код паса

Уколико сте на основу препознавања горе наведених симптома установили да ваш пас болује од прехладе, ситуацији је потребно да приступите на следећи начин:

Пса одведите на преглед код ветеринара или му на основу предходно преписане терапије (уколико сте већ имали искуства са тим да је прехлађен), сами одредите терапију антибиотицима. Притом, водите рачуна о дозирању, јер доза антибиотика и учесталост његове употребе морају бити усаглашени са тежином пса.

Прочитајте још: Сазнајте колико ће ваш ПАС да порасте: Стручњаци кажу да је једна МЕТОДА је најпоузданија

У периоду лечења пса, покушајте да га изолујете од контакта са другим псима и немојте га излагати (бар не предуго) изразито ниским температурама.

У противном, симптоми прехладе се могу погоршати и болест се може “вратити”.

Као и у случају када сте ви или неки други члан ваше породице прехлађени и када је ваш пас прехлађен, трудите се да простор у којем он живи буде увек свеже излуфтиран и обогаћен кисеоником. Као и вама и псу може сметати загушљив простор у периоду када је прехлађен.

Побољшати исхрану и витамине

Делотворним ће се показати и уколико псу побољшате исхрану, односно уколико је обогатите витаминским и протеинским гранулама или додацима исхране. таквом исхраном, ојачаћете имунолошки систем пса и помоћи ћете псу да брже и лакше оздрави.

Шта узрокује прехладу код паса?

Склоност ка развоју прехладе, пси могу имати генетски, али на то може утицати и једнолична, односно лоша исхрана, услед које имунолошки систем пса не може довољно да се развије или стално опада.

Зато, трудите се да вашем псу чак и онда када је апсолутно здрав буде обезбеђена редовна правилна и што разноврснија исхрана.

Добро и правилно негован пас, постаће отпорнији не само на развој прехладе, већ и на развој бројних других, чак и много компликованијих болести.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas