· · Komentari: 0

Saznajte koliko će vaš PAS da poraste: Stručnjaci kažu da je jedna METODA je najpouzdanija

Rast vašeg šteneta zavisi od mnogo faktora

1670345346_Foto-Shutterstock-kucici.jpg
Foto: Shutterstok

Među četvoronošcima ima manjih rasa, kao što su čivave, i onih veoma velikih, kao što su doge. Uz toliku raznolikost, da li je moguće predvideti koliko će štene porasti?

Koliko će pas porasti?

Veličina psa je genetski određena, a standardi rase za pse uključuju opseg koji opisuje "idealnu" visinu u grebenu i za ženke i za mužjake. Rast pojedinih rasa povezan je sa uzgojnim radom pasa. 

Pročitajte još: Neobično: Istraživanja pokazala kako pas može da otkrije da vas partner vara

Ishrana i rast pasa

Ishrana psa je direktno povezana sa razvojem i rastom četvoronošca. Nažalost, i odgajivači i staratelji imaju različita uverenja o ishrani štenaca i vremenu uvođenja hrane za odrasle kućne ljubimce.

Međutim, činjenice su sledeće:

Dijeta za štenad treba da se razlikuje od dijete za odrasle pse u smislu kalorija i sadržaja proteina.
Štenci malih i velikih rasa imaju malo drugačije potrebe u ishrani, zbog čega se ovakva podela hrane čini dobrim rešenjem.
Štenci brzorastućih rasa trebaju ograničenu količinu kalcijuma i umerenu kalorijsku vrednost. Niži kalorijski sadržaj hrane ograničava stopu rasta velikog psa i smanjuje rizik od prekomerne težine, što smanjuje rizik od razvoja bolesti skeleta.

Možete li predvideti visinu cilja vašeg šteneta?

Visina psa, kao i konja, meri se tamo gde se vrat spaja sa leđima. Merna traka se stavlja na vrh lopatica i povlači se u pravoj liniji duž prednjih nogu.

Ne postoji način da se savršeno predvidi koliko će štene porasti. Već pomenuta genetika igra veliku ulogu. Poznavajući roditelje psa ili kupujući životinju određene rase, najverovatnije možemo odrediti i koliko će pas viti veliki.

Među negovateljima, pa čak i nekim veterinarima, postoji mišljenje da se budući rast psa može dokazati, na primer, veličinom šapa ili ušiju. Kod velikih ili džinovskih rasa, one su prilično značajni već kod mladih. Međutim, ovo nije pouzdan metod.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.