Oglas
Oglas
· · Коментари: 1
кућни љубимац

Да ли би пас требало да носи обућу?

Најједноставније речено – псу је потребна обућа ако ће површина по којој ће ходати нанети штету његовим шапама.

1640874919_dog-gea7c7c8a9_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Јастучићи на псећим шапама су дизајнирани за боравак на отвореном и могу много тога да поднесу. Међутим, када се време нагло погорша, оно што сваки савестан власник пса жели јесте да свог пса заштити и самим тим размишља о набавци обуће за пса. Ако планирате да изводите пса у шетњу по изузетно ниској температури, и плашите се да би од леда и снега на улицама могао да добије промрзлине, сасвим је оправдано да му обујете ципеле. Неке расе паса могу захтевати више пажње у погледу шапа од других, у зависности највише од њихових гена.

Псећи јастучићи на шапама

Јастучићи на псећим шапама штите псеће прсте и стопала од повреда било које врсте. Они пружају подршку зглобовима и мишићима апсорбујући ударце док пас хода или трчи. Такође, они помажу у циркулацији крви код паса. У основи присутан је систем размене топлоте, који захваљујући овим јастучићима одржава псећа стопала топлим током зиме, док их у исто време хлади када дође лето.

Прочитајте још: Мија је најпознатија мачка на свету: Њен видео је најгледанији на ТикТоку у 2021. години (ВИДЕО)

Да ли би требало да пси носе обућу?

Захваљујући чудесним јастучићима на њиховим шапама пси у затвореном не морају да носе обућу, као ни при свакодневним шетњама, по умереним температурама. Када је реч о екстремним температурама и изразито суровим теренима, оправдано је ношење псеће обуће. Пси попут чиваве нису створени за трчање по снегу и њима ће обућа заиста користити на отвореном. С друге стране сибирски хаски или акита су расе које могу знатно дуже времена да проведу на снегу без обуће.

Шта ако пси не носе обућу?

Без обуће, може доћи до упале шапа. То стање се назива пододерматитис. Њега изазивају обично гљивице и паразити, а неки пси га могу добити након трчања по снегу, бетону или шљунку. Црвени натечени јастучићи су знак да пас пати од овог стања. Такође, ако пас константно лиже своје шапе и губи длаке на њима, то није добар знак. Пси који имају више крзна између прстију на шапама имају и знато већи ризик од заглављивања комадића соли који се по улицама баца када је снег, што може довести до озбиљних проблема са шапама.

Прочитајте још: Ако имате слово "М" на длану, прави сте СРЕЋНИК: Ево чиме треба да се бавите (ВИДЕО)

Како одабрати одговарајућу обућу за пса?

Златно правило које би требало да следите гласи - ни превише уска али ни превише лабава обућа. Обућа мора да одговара потребама пса, односно да не дозволите да носи зимске чизме током лета и обратно. Побрините се такође да величина обуће одговара величини пса, као и да када има ципеле на ногама пас може без потешкоћа да хода у њима. Такође, важно је да будете стрпљиви јер ће му на почетку требати мало вежбе.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas