Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли мачке могу да осете да је власник тужан? Овако тумаче људске емоције

Мачке су врло интелигентна створења и оне су временом научиле како да боље разумеју своје власник

1659124086_cat-g24c340066_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Наиме, оне користе сва своја чула како би схватиле шта желите од њих и у исто време да би комуницирале са вама. Можда сте се некад запитали, да ли ваша мачка зна шта тренутно осећате? Да ли она може да схвати када сте тужни?

Наиме, пси су припитомљени много пре мачака и самим тим имају предност у погледу разумевања људских осећања. Самим тим, мачке нису у потпуности криве за своју лошу репутацију у погледу повезивања са људима. Али, од кад су почеле да живе са нама, мачке су научиле доста тога о људима. Заправо, што више времена проводите са својом мачком, она има више прилику да вас упознаје и препознаје како се осећате у тренутку.

Прочитајте још: Откривамо шта никако не би требало да радите са љубимцима по врућини: Може бити јако опасно

Да ли мачке могу да осете тугу?

Одговор је: можда. Колико год желели да водимо јасан разговор са нашим мачкама, то нажалост нисмо у стању. Дакле, не можемо са сигурношћу рећи шта оне мисле или осећају. Међутим, оне јесу по природи радознале и користе трагове из свог окружења да открију шта се око њих дешава. На више начина мачке тумаче људска осећања, а међу најчешћим су:

Мириси – Мачке користе чуло мириса да идентификују своје власнике. Када смо тужни, наше тело испушта одређене мирисе, такозване феромоне који сигнализују мачкама како се осећамо. Заједно са другим људским облицима понашања, мачка временом може да повеже ове мирисе са људском тугом.

Визуелни трагови – Истраживања показују да је мачкама упркос њиховом беспрекорном виду тешко да препознају људска лица. Могло би се рећи да им сви изгледамо слично. Међутим, оно што мачке могу да уоче је наш поглед. Оне посматрају наше очи и користе то да процене како се осећамо.

Прочитајте још: Ову храну никако не би требало да дајете свом псу: За љубимца може да буде чак и отровна

Људски глас – Мачке су итекако способне да разликују људска емоционална стања на основу тона гласа. Оне врло добро знају захваљујући вашем гласу да ли сте срећни, љути или тужни.

Како мачке тумаче људске емоције?

Ако ваша мачка стоји непомично и гледа у вас док плачете, разлог оваквом понашању је тај што покушава да утврди шта се догађа. Она можда не разуме људски плач, али ће јој он послужити као додатни траг уз ваше друге облике понашања. Мачке можда не могу да схвате да су људи тужни на исти начин на који ми тумачимо тугу, али је знати да то није ваш уобичајени облик понашања. У највећем броју случајева, мачке ће притрчати да утеше своје тужне власнике скачући им на крило или се трљајући о њих.

БОНУС ВИДЕО

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas