Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
кућни љубимац

Да ли пси плачу? Истраживања би могла да вас изненаде

Нова студија сугерише да очи наших крзнених пријатеља понекад озбиљно могу да засузе

1662634313_cocker-spaniel-g2494ce6fb_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

То је у ствари редовна појава када се пси поново сретну са својим власницима након дугог радног дана, односно раздвојености.

Налази студије објављени су у научном часопису Цуррент Биологy. Истраживачи су открили да пси лију сузе и да то има везе са позитивним емоцијама.

- Такође смо открили окситоцин као могући механизам који лежи у основи овог феномена - рекао је Такефуми Кикусуи са Универзитета Азабу у Јапану.

Прочитајте још: Пет најтиших раса паса: Они најмање лају

Кикусуи и његове колеге су почели да се интересују за овај процес након што је једна од његове две пудлице добила штенад пре шест година. Приметио је да се, када је његова куца дојила штенце, нешто променило на њеном лицу, било је суза. Те сузе не падају, као што се често дешава код људи, али очи женке биле су – пуне суза.

Тај догађај је дао Кикусуију идеју да би окситоцин могао да утиче на плакање код паса.

Окситоцин је познат као хормон љубави.

Истраживачи су такође знали из ранијих запажања да се окситоцин ослобађа и код паса и код њихових власника током дружења, заједничког играња и других интеракција.

Прочитајте још: Насмејаће вас до суза: Власница снимила како њен пас покушава да дође до парчета пице (ВИДЕО)

Зато су одлучили да спроведу експерименте и сазнају нешто више о псећим сузама.

Људи су такође замољени да оцењују слике лица паса са вештачким сузама и без њих, а показало се да су људи давали позитивније одговоре када су видели псе са сузним очима.

Ови налази сугеришу да производња суза код паса помаже у стварању снажнијих веза између људи и њихових паса.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas