· · Коментари: 0

Да ли знате да МАЧКЕ МОГУ ИМАТИ АКНЕ? Ево како да их препознате и како можете да их спречите

Више ствари могу узроковати појаву акни код мачака

1664874262_pexels-francesco-ungaro-96428.jpg
Фото: Пеxелс

Можда то до сада нисте знали, али и мачке имају акне које могу да се јаве током било ког периода живота вашег кућног љубимца, а у одређеним ситуацијама захтевају лечење.

Међутим, тачан узрок настанка мачијих акни још увек није познат, али се претпоставља да су проузроковане масноћама из лојних жлезда које се налазе око корена длаке.

С друге стране, постоје стручњаци који сматрају да узрок мачијих акни може да буде и стрес, као и пад имунитета, лоше хигијенске навике, алергије, као и друге болести.

Прочитајте још: Дајете мачки млеко? Ево да ли је оно заиста добро по њих, скоро сви праве грешку

Такође, постоји сумња и да пластичне посуде за воду и храну могу бити одговорне за настанак акни, јер су идеалне за настањивање бактерија и гљивица које се онда преносе на мачке. Из тог разлога се препоручују металне или порцуланске посудице.

Симптоми

Обично почињу као ситне црне тачкице, попут митисера, на бради и доњој усни. У таквом облику не сметају животињи, али ако се инфицирају онда настају црвене, болне отеклине које могу узроковати и свраб. У хроничним случајевима може доћи и до губитка длаке и пигмента. Срећом, ради се више о естетском проблем који тек уколико се запусти може да доведе до компликација.

Прочитајте још: Које све поруке МАЧКЕ шаљу преко РЕПА? Погледајте шта који покрет значи

Дијагноза и лечење

Дијагноза се поставља на темељу клиничких знакова, али и узорка коже како би се искључиле друге сличне болести (паразити, гљивице, бактеријске инфекције…). Лечење подразумева коришћење неког медицинског шампона за свакодневну употребу, након ког се обично наноси антибиотска маст или маст против гљивица. Некад је потребно и орално давати антибиотике или захваћено подручје чистити хидроген пероксидом или другим антисептиком, тако да у сваком случају мацу треба да одведете на преглед код ветеринара, који ће у зависности од налаза препоручити најбољу терапију.

Превентива

Превентивне мере су рутинско чишћење браде са ватом или газом, које могу помоћи мачкама које су склоне акнама. Поред тога, потрудите се да мачки обезбедите адекватне посуде за хану и воду. То значи да оне треба да буду од метала или керамике јер се ова појава чешће јавља код мачака које користе пластичне посуде.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.