Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДЕСЕТ НАЈИНТЕЛИГЕНТНИЈИХ ЖИВОТИЊА НА СВЕТУ: Изненадићете се на ком су месту пси

Представљамо вам десет врста животиња које се најинтелигентније животиње на свету.

1706797181_shutterstock_1932951707.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Листу је саставио неуропсихијатар Џон Лифи и на њој су се нашле и неке чија ће вас интелигенција изненадити.

1. Пчеле

Џон Лиф их користи као симбол за решавање свакодневних проблема. Пчеле имају изузетну меморију, која им омогућава да знају које цвеће је најбоље и где се оно налази.

Оне су, поред тога, веома добри инжењери – стварају тако сложене структуре које могу да складиште највисе меда.

2. Хоботнице

Хоботнице умеју да имитирају друге и комуницирају. Оне брзо уче, имају навигационе способности и умеју да користе технике предатора.

3. Слонови

Ове животиње су чувене по свом памћењу. Међутим, запањујуће је да слонови своје пријатеље и непријатеље могу да памте чак и педесет година, у зависности од здравља и дужине животног века.

Поред тога, слонови који живе у заточеништву могу да постану одлични уметници. Њихова комуникација је развијена и подразумева различите гласове, тако да слонови могу да комуницирају и када су удаљени осам километара.

4. Мрави

Мрав је најбољи тимски играч, али може и самостално да испољи своју интелигенцију. Мрави брину о својој породици исто као и многи сисари.

Џон Лиф додаје да мрави чине друго друштво на свету (после термита) које је успело да развије неки вид агрикултуре – ови мали ратари узгајају гљивице. Пољопривреда коју су развили људи је успостављена много касније.

5. Делфини

Већ годинама, делфини не престају да зачуђују истраживаче! Ови морски сисари памте комуникацију и више од двадесет година.

Џон Лиф наводи да одмах препознају и свој одраз у огледалу, веома су креативни и непрестано откривају нове начине за лов.

Имају развијене односе како с људима (неки чак сматрају да могу да детектују људску трудноћу), тако и с осталим становницима мора, па могу упозорити рибе уколико се налазе у близини мреже тако што ће ударати перајима о воду.

6. Вране

Вране су веома самосвесне и у стању су да броје и користе аналогију, коју користе за решавање задатака.

Џон Лиф додаје да нове студије показују да су вране у стању да разумеју оно што људи називају Архимедовим принципом, који говори о притиску силе тела уроњеног у течност.

Вране ово знање користе вранама како би мудро управљале нивоом воде у потрази за храном.

7. Какаду

Знатижељне и жељне игре, ове животиње су и невероватно интелигентне. Лиф наводи да какаду предузима више корака у разрешавању задатака као што је отварање комплексних брава.

8. Гуштери

Гуштери не добијају пуно признање за своју интелигенцију. Зелена анола може, показала су истраживања, да броји, брзо учи и лако решава задатке, а Џон Лиф додаје да имају и изузетно памћење.

Када су изоловани, ови гуштери могу да савладају технике које не користе у дивљини.

9. Пси

Интелигенцију најоданијег човековог пријатеља често потцењујемо. Међутим, просечан пас научи да разуме чак до хиљаду различитих речи у интеракцији са људима.

Џон Лиф истиче да су пси који се користе, рецимо, у полицији показали велику креативност и интелигенцију.

10. Китови

На самом крају листе налазе се китови, који имају развијену комуникацију. Они, наиме, сарађују како би усавршили технике лова рибе.

Лиф наводи њихову навику да се построје у ред и реповима стварају таласе због којих се фоке сударају с ледом. Китови пливају и испод јата риба, док праве мехуре који им служе као мреже за лов.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas