Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како да научите мачку да се не пење на сто? Мали трикови би могли да помогну

Мачке, без обзира на старост, имају добро развијен инстинкт за истраживање.

1693225802_shutterstock_1232880622.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Мачке су по природи заинтересоване за све што је забрањено - нарочито ако је ваш љубимац – мачор. Није најпожељније да мачка борави на столу, радним површинама и другим сличним местима у кухињи, јер чак и неговане и чисте животиње могу да се попну на кухињске пултове и столове врло лако, што је веома нехигијенски.

Са псима такви проблеми у принципу не постоје, они ретко траже да превазиђу своју висину и стога, данас ц́емо причати само о лошим навикама мачака.

Како да одвратите мачку и научите је да се не пење на сто?

Не само да је погрешно са становишта хигијене, већ такве навике могу бити опасне по живот куц́ног љубимца, као што изненадна следец́и пут она може да одлучи да скочи на шпорет! Срец́ом, постоје реалне технике које ц́е вам помоц́и да ослободите свог драгог љубимца од лоше навике.

За почетак размислите о томе шта тера мачка да се попне на забрањене висине. На пример, остаци после ручка или вечере, или можда омотачи бомбона, салвете, кесе или оловке које могу бити забавне за вожњу на столу?

Прва ствар коју треба урадити је да пажљиво уклоните све са површина, да је ништа не би привлачило да се попне. Можда ће она у више наврата да скочи на сто и провери да ли за њу има нешто занимљиво, али када стално проналази празну површину, највероватније, брзо ц́е изгубити интерес.

А ако не помогне?

Ако чак и у том случају ваша мачка наставља да осваја хоризонтална пространства, онда је можда време да је научите да то не треба да ради.

Не заборавите да је апсолутно бесмислено да вичете на животињу, јер ће покушати да се освети на свакојаке начине. Неки људи, покушавају да уплаше мачку буком или вриском, међутим, управо у тренутку када напустите просторију животиња ц́е бити у стању да уради оно што хоц́е.

Важно је да научите мачку да се не пење на сто, чак и у тренуцима када сте далеко или када нисте код куц́е. Срец́ом, постоји неколико доказаних метода. На пример, ставите на сто или другу хоризонталну површину тигањ или послужавник са водом, тако да није видљив са места одакле обично мачка скаче. Након што направии скок, добиц́е веома непријатно искуство, након чега ц́е следец́и пут размислити да ли да покуша. Друга опција - обришите површину цитрусним средствима или уљем од лимуна (на располагању су у апотекама).

Мачка не воли мирис цитруса, и стога ц́е лимун бити за њих нека врста знака стоп, који им не дозвољава да превазиђу забрањену висину.

Обезбедите вашем љубимцу друге могуц́ности да задовољи своје потребе: купите мачки куц́ицу са више нивоа или направите нешто слично. Чак и у малом стану, можете нац́и слободан зид где можете организовати "мачји угао".

Играјте се са својим мачком на поду, са лоптом или другим играчкама: на поду је много интересантније од досадног и празног стола. Будите толерантни према свом кућном љубимцу, али такође будите упорни у остваривању свог циља и успех је загарантован!

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas