Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
кућни љубимац

Које боје виде пси? Рачунајући то бирајте ове нијансе за њихове играчке

Пси не могу да виде боје као људи

1654951991_bulldog-g41dae2992_1280.jpg
Фото: профимедиа
Oglas

Осим ако немају неку врсту урођене мане, болести или су доживели трауму која утиче на њихов вид, пси имају одличан вид. Само зато што могу добро да виде не значи да могу да виде све исте боје које људи могу да виде.

Многи мисле да пси виде само црно-бело, али то није тачно.

Далтонизам је такође познат као недостатак боје јер неко са далтонизмом не може нормално да види боје. Далтонизам није исто што и ахроматопсија, где се могу видети само црна, бела и нијансе сиве. Да би се нормално виделе боје, морају бити присутне најмање три врсте специјалних фоторецептора у оку. Када се светлост рефлектује од објекта, она улази у око и погађа различите типове сиц́ушних фоторецептора који затим преносе сигнал у мозак да нам каже коју боју видимо. Међутим, код слепила за боје, неки од ових типова фоторецептора недостају или не функционишу како треба. То значи да се неке боје не виде правилно.

Прочитајте још: Стижу високе температуре: Трик од 5 секунди помоћи ће вам да откријете да ли је вашем псу превруће за шетњу

Које боје могу пси да виде?

Луди имају способност да виде вец́у разноликост и живописније боје од паса, али пси не виде само црно, бело и сиво. Могу да виде нијансе жуте, плаве и браон боје поред црне, беле и сиве. Међутим, не могу да виде нијансе црвене или зелене, тако да пас уместо тога види црвене и зелене боје као нијансе браон или сиве.

Пошто пси не виде црвене и зелене боје, одлучите се за нијансе жуте и плаве када бирате играчку за свог пса. Ове боје се могу посматрати као њихове праве нијансе, тако да су много привлачније псу. Ово је један од разлога зашто су жуте тениске лоптице толико популарне међу псима, иако их пси не виде тако сјајно као људи.

Њихове очи су једноставно другачије од наших и оно што псима недостаје у њиховим дневним визуелним способностима, они више него надокнађују својим одличним ноц́ним видом, пише Тхе Спруце Пет.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas