· · Коментари: 0
пси

Који су знаци да пас тешко подноси самоћу и како да му помогнете?

Уколико свог љубимца остављате дуго самог, морате обратити пажњу на ове ствари

1646054203_psii.jpg
Foto: Pixabay

Током актуелне пандемије наши крзнени другари навикли су да смо стално код куће. Њиховој срећи није било краја када су схватили да ћете више времена проводити да њима. Када су мере донекле попустиле и када се већина вратила послу из канцеларије, наши љубимци опет су остали сами. Неки од њих су невероватно прилагодљиви па им та промена неће утицати на расположење и понашање, али други пси тешко ће се прилагодити овој промени.

Знаци да ваш пас не прихвата добро саноћу:

Цвиљење, лајање или завијање када одете. Пас који је под јаким стресом ће наставити да овако изражава тугу и дуго након што вас нема.

Деструктивно жвакање. Ако је жвакање фокусирано на просторе кроз које се излази, као што су ваша врата или прозори, онда је то често знак узнемирености или анксиозности приликом раздвајања. На тај начин он покушава да дође до свог газде. Али, некада ово понашање може бити и знак вишка енергије.

Одбијање хране. Ваш пас веоватно  неће јести када Вас нема. Можете оставити чинију са храном и она ће остати нетакнута. Можда ће почети да једе када дођете кући. Можете оставити примамљиву играчку за жвакање пуњену храном, а он је игнорише док сте одсутни, али ће се ухватити укоштац с њом када сте присутни. Кад је пас под стресом, није гладан.

Прочитајте још: ПЕТ фасцинантних и занимљивих чињеница о ПСИМА: МНОГЕ ће вас ИЗНЕНАДИТИ!

Самоповређивање. Неки пси толико не подносе самоћу да ће покушати себе да повреди.

Балављење. Дођете кући и мислите да се Ваш пас упишкио у кући, али када  почистите схватите да је у питању било балављење. Ово је знак псеће анксиозности.

Пет начина да му помогнете

1. Вежбајте своје знакове за одлазак.  Шта радите када се спремате да напустите кућу? Узимате  кључеве? Обувате ципеле? Зграбите ташну? Насумично током дана радите све ове ствари, али немојте одлазити. Узмите кључеве, обујте ципеле, зграбите ташну и прошетајте по кући минут. Затим одложите кључеве, скините ципеле и спустите ташну. Ово су окидачи за вашег пса. Насумично вежбањем ових знакова током дана без одласка, Ваш пас ће се лакше адаптирати на њих, јер не значе увек да ћете отићи.

2. Нека доласци буду мање емотивно експлозивни. Када дођете кући, немојте правити параду добродошлице. Бити мирни. Опуштено поздравите свог пса. Сачекајте да ваш пас буде мање љут пре него што обратите пажњу на њега.

3. Редовне вежбе и енергетско пражњење. Ово се посебно односи на расе које су енергичније од осталих. Уколико је Ваш пас довољно физички активан, имаће мање времена за узнемиреност и бригу.

Прочитајте још: Избор љубимца открива КАРАКТЕР: Уколико имате ПСА или МАЧКУ, ево шта то говори о вама

4.  Научите свог пса да остаје ван Вашег видокруга. Реците свом псу да седне. Направите корак уназад, а затим се вратите свом псу и дајте му посластицу. Направите два корака уназад, а затим се вратите свом псу и дајте му посластицу. Наставите да корачате уназад док не скренете иза угла и нестанете из видокруга. Увек се враћајте свом псу и навикавајте га на свој одлазак. Не зовите га да дође код Вас. Ваш крзнени другар ће овом вежбом научити да је сасвим у реду да остане сам, а притом ће бити награђен.

5. Ставите храну у/на његове играчке. Почните са овим и када сте код куће, а потом кад се навикне дајте му их кад остаје сам. На тај начин можете умањити њихову анксиозност и страх.

Потрудите се да нађете адекватан начин да смирите свог пса када остане сам. То ће значајно помоћи њиховом менталном стању, али ће знатно смањити и Вашу бригу!

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.