Oglas
· · Komentari: 0
psi

Koji su znaci da pas teško podnosi samoću i kako da mu pomognete?

Ukoliko svog ljubimca ostavljate dugo samog, morate obratiti pažnju na ove stvari

1646054203_psii.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Tokom aktuelne pandemije naši krzneni drugari navikli su da smo stalno kod kuće. NJihovoj sreći nije bilo kraja kada su shvatili da ćete više vremena provoditi da njima. Kada su mere donekle popustile i kada se većina vratila poslu iz kancelarije, naši ljubimci opet su ostali sami. Neki od njih su neverovatno prilagodljivi pa im ta promena neće uticati na raspoloženje i ponašanje, ali drugi psi teško će se prilagoditi ovoj promeni.

Znaci da vaš pas ne prihvata dobro sanoću:

Cviljenje, lajanje ili zavijanje kada odete. Pas koji je pod jakim stresom će nastaviti da ovako izražava tugu i dugo nakon što vas nema.

Destruktivno žvakanje. Ako je žvakanje fokusirano na prostore kroz koje se izlazi, kao što su vaša vrata ili prozori, onda je to često znak uznemirenosti ili anksioznosti prilikom razdvajanja. Na taj način on pokušava da dođe do svog gazde. Ali, nekada ovo ponašanje može biti i znak viška energije.

Odbijanje hrane. Vaš pas veovatno  neće jesti kada Vas nema. Možete ostaviti činiju sa hranom i ona će ostati netaknuta. Možda će početi da jede kada dođete kući. Možete ostaviti primamljivu igračku za žvakanje punjenu hranom, a on je ignoriše dok ste odsutni, ali će se uhvatiti ukoštac s njom kada ste prisutni. Kad je pas pod stresom, nije gladan.

Pročitajte još: PET fascinantnih i zanimljivih činjenica o PSIMA: MNOGE će vas IZNENADITI!

Samopovređivanje. Neki psi toliko ne podnose samoću da će pokušati sebe da povredi.

Balavljenje. Dođete kući i mislite da se Vaš pas upiškio u kući, ali kada  počistite shvatite da je u pitanju bilo balavljenje. Ovo je znak pseće anksioznosti.

Pet načina da mu pomognete

1. Vežbajte svoje znakove za odlazak.  Šta radite kada se spremate da napustite kuću? Uzimate  ključeve? Obuvate cipele? Zgrabite tašnu? Nasumično tokom dana radite sve ove stvari, ali nemojte odlaziti. Uzmite ključeve, obujte cipele, zgrabite tašnu i prošetajte po kući minut. Zatim odložite ključeve, skinite cipele i spustite tašnu. Ovo su okidači za vašeg psa. Nasumično vežbanjem ovih znakova tokom dana bez odlaska, Vaš pas će se lakše adaptirati na njih, jer ne znače uvek da ćete otići.

2. Neka dolasci budu manje emotivno eksplozivni. Kada dođete kući, nemojte praviti paradu dobrodošlice. Biti mirni. Opušteno pozdravite svog psa. Sačekajte da vaš pas bude manje ljut pre nego što obratite pažnju na njega.

3. Redovne vežbe i energetsko pražnjenje. Ovo se posebno odnosi na rase koje su energičnije od ostalih. Ukoliko je Vaš pas dovoljno fizički aktivan, imaće manje vremena za uznemirenost i brigu.

Pročitajte još: Izbor ljubimca otkriva KARAKTER: Ukoliko imate PSA ili MAČKU, evo šta to govori o vama

4.  Naučite svog psa da ostaje van Vašeg vidokruga. Recite svom psu da sedne. Napravite korak unazad, a zatim se vratite svom psu i dajte mu poslasticu. Napravite dva koraka unazad, a zatim se vratite svom psu i dajte mu poslasticu. Nastavite da koračate unazad dok ne skrenete iza ugla i nestanete iz vidokruga. Uvek se vraćajte svom psu i navikavajte ga na svoj odlazak. Ne zovite ga da dođe kod Vas. Vaš krzneni drugar će ovom vežbom naučiti da je sasvim u redu da ostane sam, a pritom će biti nagrađen.

5. Stavite hranu u/na njegove igračke. Počnite sa ovim i kada ste kod kuće, a potom kad se navikne dajte mu ih kad ostaje sam. Na taj način možete umanjiti njihovu anksioznost i strah.

Potrudite se da nađete adekvatan način da smirite svog psa kada ostane sam. To će značajno pomoći njihovom mentalnom stanju, ali će znatno smanjiti i Vašu brigu!

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas