Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Колико често треба да хранимо мачку? Честа недоумица власника

Мачке многи бирају за кућне љубимце

1688476889_30d603215abbc6ee9945b1f81e5b8730ed5cb74a.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Мачке заиста знају понекад да нам ставе велики знак питања изнад главе. Једно од њих је свакако и ово: да ли би их требало хранити по неком режиму или им дозвољавати да грицну кад год нешто пожеле? Распоред храњења љубимаца је важан, ако желите да они буду здрави, јаки и да дуго живе. Као посвећен власник једне крзнене лоптице нужно је да се уверите да радите све што је у вашој моћи да својој мачки обезбеђујете здраве и уједначене оброке. Али, колико често ју је заправо потребно хранити?

Храњење мачке у различитим узрастима и фазама

Као прво, није исто ако у свом дому имате маче и одраслу мачку. Како маче расте његове потребе за храном се мењају, као и количина исте. Построји неколико главних фактора које је потребно узети у обзир када се доноси одлука о храњењу мачке, а то су специфичне нутритивне потребе обзиром на фазу у којој се мачка налази, као и приступ који желите да користите када јој дајете храну.

Осим мачића, мачке које носе младе имају већу потребу за храном од других одраслих јединки. Поред тога, тежина и здравље мачке условљавају начин њеног храњења. Мачке које су здраве, активне и младе захтевају више хранљивих материја од оних које су у зрелој доби и већину времена леже у својој корпи.

Када и како хранити мачку?

Храна на дохват руке – Ако имате осећај да је ваша мачка стално гладна, односно да увек тражи додатак хране иако је управо појела пуну чинију, требало би да размислите о томе да јој у мањој количини она буде увек доступна. У том погледу бољи избор је сува храна, јер би се мокра могла покварити по топлом времену. Па опет, требало би узети у обзир да храна која је увек доступна може довести до гојазности код мачке. При овом избору храњења мачке прилично је тешко примећивање промена у начину исхране, а то је опет важно да би се на време уочили знаци потенцијалних болести. У случају да мачку желите на овај начин да храните, потребно је да јој једном дневно сипате храну у њену посуду и дозволите јој да временом научи да са њом располаже.

Храњење по распореду – Са храњењем према одређеном распореду у току дана започиње се од малих ногу мачке. Сипање влажне или суве хране у посуду у одређено доба дана је најбољи начин да се прати колико мачке једе. Ово је посебно корисно у домовима са више мачака. Међутим, може се догодити да вас мачка прати у стопу између оброка у нади да ће добити још хране. Стручњаци тврде да би мачиће требало хранити 3 пута дневно, а мачке изнад годину дана до 2 пута дневно, ујутро и увече.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas