Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Колико често треба хранити мачку? Ево на шта све треба да обратите пажњу

Једно од њих је свакако и ово: да ли би их требало хранити по неком режиму или им дозвољавати да грицну кад год нешто пожеле?

1684759756_shutterstock_600977732-1-.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Распоред храњења љубимаца је важан, ако желите да они буду здрави, јаки и да дуго живе. Као посвећен власник једне крзнене лоптице нужно је да се уверите да радите све што је у вашој моћи да својој мачки обезбеђујете здраве и уједначене оброке. Али, колико често ју је заправо потребно хранити?

Храњење мачке у различитим узрастима и фазама

Као прво, није исто ако у свом дому имате маче и одраслу мачку. Како маче расте његове потребе за храном се мењају, као и количина исте. Построји неколико главних фактора које је потребно узети у обзир када се доноси одлука о храњењу мачке, а то су специфичне нутритивне потребе обзиром на фазу у којој се мачка налази, као и приступ који желите да користите када јој дајете храну.

Осим мачића, мачке које носе младе имају већу потребу за храном од других одраслих јединки. Поред тога, тежина и здравље мачке условљавају начин њеног храњења. Мачке које су здраве, активне и младе захтевају више хранљивих материја од оних које су у зрелој доби и већину времена леже у својој корпи.

Када и како хранити мачку?

Храна на дохват руке

Ако имате осећај да је ваша мачка стално гладна, односно да увек тражи додатак хране иако је управо појела пуну чинију, требало би да размислите о томе да јој у мањој количини она буде увек доступна. У том погледу бољи избор је сува храна, јер би се мокра могла покварити по топлом времену. Па опет, требало би узети у обзир да храна која је увек доступна може довести до гојазности код мачке. При овом избору храњења мачке прилично је тешко примећивање промена у начину исхране, а то је опет важно да би се на време уочили знаци потенцијалних болести. У случају да мачку желите на овај начин да храните, потребно је да јој једном дневно сипате храну у њену посуду и дозволите јој да временом научи да са њом располаже.

Храњење по распореду

Са храњењем према одређеном распореду у току дана започиње се од малих ногу мачке. Сипање влажне или суве хране у посуду у одређено доба дана је најбољи начин да се прати колико мачке једе. Ово је посебно корисно у домовима са више мачака. Међутим, може се догодити да вас мачка прати у стопу између оброка у нади да ће добити још хране. Стручњаци тврде да би мачиће требало хранити 3 пута дневно, а мачке изнад годину дана до 2 пута дневно, ујутро и увече.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas