Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Мачке обожавају своје крзно: Ево због чега толико времена проводе "негујући се"

Већина мачака је врло стриктна по питању неге свог крзна

1664891732_cat-g8feec592e_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Оне у просеку проводе око 50 % свог (будног) времена у току дана брижљиво чистећи своје крзно. Још док су у леглу крај мајке, мачићи имају прилику да уче како се правилно негује крзно, посматрајући њу на делу. Када се одвоје од мајке сами почињу да воде рачуна о свом изгледу.

Зашто мачке тако детаљно негују своје крзно?

Нега крзна је много више од жеље да мачка изгледа добро. Ова активност одржава кожу здравом, стимулишући производњу себума, масне секреције коју производе лојне жлезде при дну сваке длаке. Лизањем се себум шири преко длаке, како би се крзно заштитило и учинило сјајним. Такође, овим ритуалом се уклања длака која је опала и спречава се њихово запетљавање. На крају крајева, мачка лизањем крзна уклања сву нечистоћу са њега и потенцијалне паразите.

Прочитајте још: Да ли знате да МАЧКЕ МОГУ ИМАТИ АКНЕ? Ево како да их препознате и како можете да их спречите

Правилна нега крзна је најбољи показатељ мачијег здравља. Ако је његов изглед неугледан, све су шансе да мачка пати од неке болести која је спречава да негује своје крзно. Мачке с артритисом или гојазношћу нису у стању у довољној мери да брину о свом крзну. С друге стране емоционалне болести попут анксиозности могу да доведу до претераног лизања крзна, које оставља одређена подручја без длаке. Такође, током лета када је превише топло, мачке се ослањају на испаравања пљувачке на крзну како би се расхладиле, будући да не поседују способност знојења.

Како мачке негују своје крзно?

Свака мачка има свој ритуал неге крзна. Неке од њих обично крећу од лица, чистећи браду и бркове, па прелазе на рамена и предње ноге. Након тога следе бокови, задње ноге, гениталије и врх репа. Међутим, не чисте се све мачке од главе до репа у једном даху. Најчешће оне прекидају своје сесије неговања, због исхране, вршења нужде, спавања и настављају их кад им се укаже прилика.

Мачка користи влажну предњу шапу да би опрала своје лице, главу и уши, а након сваких неколико потеза она је поново кваси језиком. Замена шапа се врши када се заврши с једном страном тела. Задње шапе и канџе на њима ће користити када жели да очисти део око ушију и на врату. На језику мачке налазе се бројне бодљице које његову површину чине грубом. То сте могли приметити ако вам она полиже длан, а управо те бодљице омогућавају мачки да темељно очетка своје крзно.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas