Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
БРБЉИВЦИ

Одувек сте желели да ПОПРИЧАТЕ С ЊИМА: Ево колико РЕЧИ пас заиста може да разуме

Иако не могу да причају, пси разумеју много тога што им људи говоре. Чак разумеју и неке речи и фразе за које сте апсолутно убеђени да немају појма шта значе.

1641996702_funny-expression-ge0febf631_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Само делић секунде пре него што изговоримо речи попут “шетња” или “награда”, пси могу да предвиде и реагују на оно што желимо да кажемо. Могу чак да дешифрују и тон нашег гласа.

Знају више него што мислимо

Иако речник паса није ни приближно тако велики као наш, нова студија указује да просечан пас може доследно да реагује на 89 речи или фраза. Скоро половина ових речи су команде, попут “седи” или “стани”, али се разумеју и неке опште речи, као што је “чекај”, као и именице попут “награда”.

Утврђено је да најтрениранији пси заправо одговарају на више од 200 специфичних речи, што је отприлике једнако речнику двогодишњег детета.

Прочитајте још: ДУГА ШЕТЊА: Нестали пас се вратио након ОСАМ ГОДИНА, власници у неверици (ФОТО)

Иако пас не говори ове речи као што то ради мало дете, изгледа да реагује на одређене речи на специфичан и доследан начин, што сугерише да има одређени ниво разумевања језика.

Налази су засновани на утврђеној контролној листи речи, коју користе родитељи да процене речник свог детета. У овом случају, међутим, истраживање је испитало 165 власника различитих раса, узраста и професија.

Да ли се резултати разликују од расе до расе?

Док се чини да раса и тренажни статус пса (на пример, полицијски пас) утичу на обим речника пса, старост и особине власника нису утицали на листу.

Истраживања у прошлости су показала да пси могу научити да реагују на невероватан број људских речи ако се подвргну интензивној обуци. Године 2004. истраживачи су известили о бордер колију по имену Рико који је научио да извлачи преко 200 предмета, укључујући плишане играчке и лопте само чувши њихова имена.

Фото: Пиксабеј

Године 2011, након три године обуке, још један бордер коли је научио имена играчака од преко 1.000 речи. Неки посебно паметни пси могу чак научити нове речи након што их чују само неколико пута.

Али шта је са просечним кућним псом?

Користећи онлајн анкету, аутори тренутне студије су затражили од власника паса да пријаве како је њихов љубимац одговорио на 172 речи и фразе.

Увек постоји ризик са овом врстом истраживања да ће власници преценити разумевање свог љубимца. Али претходна истраживања о овом специфичном тесту речника међу бебама су открила да родитељи боље разумеју своје дете него обучени посматрач, тако да се исто може применити и на њихове кућне љубимце.

Власници паса у тренутној анкети су замољени да оцене одговор својих паса на одређене речи и фразе на скали од нула до пет.

Фото: Пиксабеј

Резултат од нула поена значи да њихов пас никада није конкретно или доследно одговорио на реч или фразу. Док је резултат од пет поена значио да је пас то често чинио, чак и када су речи изговорене на различитим локацијама, различитим тоновима и од стране различитих људи.

Укупно је било десет речи или фраза које је посебно препознало више од 90 процената свих паса. Ове уобичајене речи и фразе укључивале су име пса, као и „седи“, „дођи“, „добар пас“, „доле“, „остани“, „стани“, „не“ и „остави то“.

Насупрот томе, само ретки пси су могли доследно и конкретно да реагују на фразе и речи као што су „обриши ноге“, „шапући“, „гласно“, као и на имена шетача паса, грумера или одгајивачница.

Увек постоји шанса да су пси у анкети укључили људске гестове и друге контекстуалне информације у своје разумевање одређених речи. Штавише, пошто су многи од ових паса прошли основну обуку послушности, постоји могућност да потпуно необучени пас има мањи речник од 89 речи.

(Ало студенти)

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas