Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ове симптоме код паса не треба игнорисати: Ево на шта власници кућних љубимаца треба да обрате пажњу

Ослушните вашег пса

1694512154_shutterstock_1904856973.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Пас је најбољи човеков пријатељ и доста пута знамо да препознамо када нешто није у реду са њим. Међутим, некад се дешава да занемаримо неке симптоме мислећи да су они сасвим у реду. Погледајте како да их препознате и на који начин да помогнете свом љубимцу.

1. Губитак апетита и тежине

Често је губитак апетита први знак постојања болести код животиња. Постоје многи разлози због којих ваш пас одбија да једе и није гладан, али то гладовање може имаити негативан утицај на здравље у првих 24 сата. За мале штенце је овај случај још озбиљнији.

Губитак тежине је резултат негативног калоријског баланса и може бити последица анорексије (губитка апетита или ако тело пса користи или елиминише важне нутријенте из исхране брже него што их поново унесе. Када пас изгуби око 10% од своје нормалне тежине ово је знак за узбуну и да треба да посетите ветеринара.

2. Летаргија, екстремни умор

Летаргичан пас изгледа лењо, тромо и незаинтересовано. Слабо реагују на звукове, знакове и остале стимулансе из његове околине-.

Летаргија или измореност је неспецифичан симптом који може сигнализирати неколико потенцијалних поремећаја, укључујући и неке који су опасни по живот. Ако је ваш пас летаргичан преко 24 сата, одмах га одведите код ветеринара.

3. Кашаљ

Кашљање код паса, осим ако је у питању само један поновљен кашаљ, генерално показује на неки проблем. Примери укључују могуће зачепљење душника, вирусни кашаљ (кеннел цоугх), бронхитис, упалу плућа, болест срчаног црва, проблеме са срцем или постојање тумора на плућима.

Сваки узрочник кашљања се мора испитати и у већини случајева правилно третирати.

4. Повишена температура

Ако ваш пас има повишену температуру, то значи као и код људи, да се његово тело бори са инфекцијом. Нормална телесна температура код паса је између 38 и 39 степени. Ако вам се чини да вам је љубимац топлији и да има повишену температуру, одведите га код ветеринара.

5. Проблеми са дисањем

Пас са проблемима у дисању ће имати отежано дисање и кратак дах при уздисају и издисају. Тешкоће са дисањем значи да ткива не добијају довољно кисеоника.

Овај симптом углавном иде руку уз руку са појавом воде у плућима или грудној шупљини која доводи до кратког даха и кашљања.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas