Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРОБЛЕМИ

Озбиљне ЖИВОТНЕ ОДЛУКЕ: Шта урадити уколико је ваше дете АЛЕРГИЧНО НА МАЧКУ

Понекад се околности у нашем животу развију на такав начин да морамо да донесемо одлуку да се растанемо са својим вољеним љубимцима

1676326727_1670165440_shutterstock_396078325.jpg
Фото: Shutterstock
Oglas

Популарно мишљење да је мачја длака извор алергија у је основи погрешно. Длака сама по себи не може изазвати алергије, али протеин на њој изазива. Он је извор свих невоља. Мале честице ове супстанце које излучују мачке налазе се не само на крзну животиње, агресивни протеини се насељавају буквално свуда: у кератинизованим честицама коже, у мачјој пљувачки, у измету, на канџама. Супротно популарним гласинама, нема мачака које уопште не излучују овај протеин. Све мачке производе алергене, а научне студије нису показале да у породици мачака постоје хипоалергене особе. 

Прочитајте још: Ову мацу називају Т-РЕКС, прати је пола МИЛИОНА људи, а њен живот ће вас РАСПЛАКАТИ (ВИДЕО)

Како препознати да је мачка извор алергије код детета

Дете има симптоме алергије. Најчешћи међу њима су свраб, црвенило, отежано дисање, кашаљ, сузење. Пре него што пребрзо доносите закључке и пожурите да се решите свог вољеног љубимца, морате да схватите да ли је маче заиста изазвало алергију код детета.

Прочитајте још: Пет ствари које мачке највише воле: Дремка на првом месту

Ово је посебно важно разумети у случају када је алергија настала изненада. То јест, ваше дете је неко време реаговало апсолутно мирно на мачку, а једног дана је реакција дечијег тела одједном постала неадекватна - имунолошки систем је отказао. Најисправнија одлука у овој ситуацији би била да се уради анализа за одређени алерген, у овом случају, протеин који лучи мачка. 

У случају негативног резултата, не само да се нећете одвојити од бркатог љубимца, идентификовати тачан узрок алергијске реакције код бебе, већ ћете избећи и психичке проблеме који се често јављају код деце која, због околности , принуђени су да се растану са својим вољеним малим пријатељима.

Да ли је могуће победити алергију на мачку код детета?

Нажалост, савремена медицина још није пронашла универзални лек за алергије. Али не очајавајте пре времена. За лечење симптома који се појављују користе се антихистаминици који омогућавају блокирање нежељених реакција, као што су свраб, осип на кожи, отицање слузокоже. Ови лекови, заједно са другим једноставним акцијама, омогућавају и мачку и мачку. дете да буде прилично удобно у истом простору.

Прочитајте још: ДА ЛИ СЕ ПАС МОЖЕ ПРЕХЛАДИТИ? Симптоми су готово исти као и код људи, а зима није једини период када се могу разболети

Тим ветеринарских стручњака саставио је листу једноставних правила, поштујући која нећете морати да се растајете са својим љубимцем:

  • Обратите више пажње на чишћење, посебно мокро.
  • Чешће проветрите просторију. Иначе, ова и претходне тачке су релевантне и за алергичаре који реагују на прашину.
  • Купите пречистач ваздуха.
  • Чешљајте мачку чешће - тако ће се вуна много мање носити по стану, а са њом и специфични протеин алергена. Ово ће значајно смањити оптерећење имунолошког система детета. Такође можете позвати фризера и замолити га да краће ошиша мачку.
  • Купајте свог љубимца једном месечно посебним шампоном који неутралише алергене протеине.
  • Ограничите директан контакт детета са мачком. Најбоље је затворити јој приступ бебиној спаваћој соби. Заједно са другим мерама, ово ће смањити утицај алергена на дете скоро на нулу.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas