Oglas
· · Komentari: 0
PROBLEMI

Ozbiljne ŽIVOTNE ODLUKE: Šta uraditi ukoliko je vaše dete ALERGIČNO NA MAČKU

Ponekad se okolnosti u našem životu razviju na takav način da moramo da donesemo odluku da se rastanemo sa svojim voljenim ljubimcima

1676326727_1670165440_shutterstock_396078325.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Popularno mišljenje da je mačja dlaka izvor alergija u je osnovi pogrešno. Dlaka sama po sebi ne može izazvati alergije, ali protein na njoj izaziva. On je izvor svih nevolja. Male čestice ove supstance koje izlučuju mačke nalaze se ne samo na krznu životinje, agresivni proteini se naseljavaju bukvalno svuda: u keratinizovanim česticama kože, u mačjoj pljuvački, u izmetu, na kandžama. Suprotno popularnim glasinama, nema mačaka koje uopšte ne izlučuju ovaj protein. Sve mačke proizvode alergene, a naučne studije nisu pokazale da u porodici mačaka postoje hipoalergene osobe. 

Pročitajte još: Ovu macu nazivaju T-REKS, prati je pola MILIONA ljudi, a njen život će vas RASPLAKATI (VIDEO)

Kako prepoznati da je mačka izvor alergije kod deteta

Dete ima simptome alergije. Najčešći među njima su svrab, crvenilo, otežano disanje, kašalj, suzenje. Pre nego što prebrzo donosite zaključke i požurite da se rešite svog voljenog ljubimca, morate da shvatite da li je mače zaista izazvalo alergiju kod deteta.

Pročitajte još: Pet stvari koje mačke najviše vole: Dremka na prvom mestu

Ovo je posebno važno razumeti u slučaju kada je alergija nastala iznenada. To jest, vaše dete je neko vreme reagovalo apsolutno mirno na mačku, a jednog dana je reakcija dečijeg tela odjednom postala neadekvatna - imunološki sistem je otkazao. Najispravnija odluka u ovoj situaciji bi bila da se uradi analiza za određeni alergen, u ovom slučaju, protein koji luči mačka. 

U slučaju negativnog rezultata, ne samo da se nećete odvojiti od brkatog ljubimca, identifikovati tačan uzrok alergijske reakcije kod bebe, već ćete izbeći i psihičke probleme koji se često javljaju kod dece koja, zbog okolnosti , prinuđeni su da se rastanu sa svojim voljenim malim prijateljima.

Da li je moguće pobediti alergiju na mačku kod deteta?

Nažalost, savremena medicina još nije pronašla univerzalni lek za alergije. Ali ne očajavajte pre vremena. Za lečenje simptoma koji se pojavljuju koriste se antihistaminici koji omogućavaju blokiranje neželjenih reakcija, kao što su svrab, osip na koži, oticanje sluzokože. Ovi lekovi, zajedno sa drugim jednostavnim akcijama, omogućavaju i mačku i mačku. dete da bude prilično udobno u istom prostoru.

Pročitajte još: DA LI SE PAS MOŽE PREHLADITI? Simptomi su gotovo isti kao i kod ljudi, a zima nije jedini period kada se mogu razboleti

Tim veterinarskih stručnjaka sastavio je listu jednostavnih pravila, poštujući koja nećete morati da se rastajete sa svojim ljubimcem:

  • Obratite više pažnje na čišćenje, posebno mokro.
  • Češće provetrite prostoriju. Inače, ova i prethodne tačke su relevantne i za alergičare koji reaguju na prašinu.
  • Kupite prečistač vazduha.
  • Češljajte mačku češće - tako će se vuna mnogo manje nositi po stanu, a sa njom i specifični protein alergena. Ovo će značajno smanjiti opterećenje imunološkog sistema deteta. Takođe možete pozvati frizera i zamoliti ga da kraće ošiša mačku.
  • Kupajte svog ljubimca jednom mesečno posebnim šamponom koji neutrališe alergene proteine.
  • Ograničite direktan kontakt deteta sa mačkom. Najbolje je zatvoriti joj pristup bebinoj spavaćoj sobi. Zajedno sa drugim merama, ovo će smanjiti uticaj alergena na dete skoro na nulu.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas