Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
кућни љубимци

Пас спава у вашем кревету? Да ли је ово позитивно или негативно за власнике и кућне љубимце?

Најновија истраживања показују да и ви и ваш љубимац имате користи од заједничког спавања.

1637423908_shutterstock_1238814055.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Врло је позитивно за животиње да спавају са њиховим власницима, и то зато што ти кућни љубимци обично имају виши ниво поверења и чвршћу везу с њима, преноси ЦНН.

То је уједно и велик исказ поверења с њихове стране. Осим тога, пси и мачке који су чвршће повезани са својим власницима имају додатне здравствене предности, укључујући повећање неуротрансмитера као што су окситоцин и допамин, односно хормона доброг расположења.

Спавање с кућним љубимцем неким људима помаже код здравствених тегоба.

- Људи који болују од депресије или анксиозности могу имати користи од тога да њихов љубимац лежи у кревету јер је кућни љубимац попут ‘великог јастука или великог ћебета’ па то удобно, умиљато, крзнено створење може да смањи анксиозност - објашњава стручњакиња за спавање докторка Раџ Даскупта, доценткиња клиничке медицине на Кек медицинском факултету на Универзитету Јужне Калифорније.

Прочитајте још: И мачка може да буде депресивна: Ови знакови то показују

С друге стране, неким власницима кућних љубимаца саветује се да не спавају с њима због "микробуђења", односно испрекиданог сна и чешћих буђења. Животиње се могу окретати, лајати и на друге начине ометати сан, а све те активности могу да доведу до фрагментације сна, упозоравају стручњаци. То може узроковати и дубље проблеме јер ови мини прекиди ометају дубоки сан и узрокују ослобађање хормона стреса кортизола.

За оне који нису сигурни како би спавање с љубимцима деловало на квалитет њиховог сна, стручњаци препоручују да покушају да спавају с њима неколико ноћи заредом. И док су пси по правилу мирнији током ноћи, мачке би могле да буду већи проблем јер су "ноћне животиње" и чешће се померају.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas