Oglas
· · Komentari: 0

I mačka može da bude depresivna: Ovi znakovi to pokazuju

Neke mačke su otvorenije prema ljudima, dok su druge većinom tihe i rezervisane.

1637009207_5dcd1f451a767d568ee73e5fb97ab35152836cbc.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Ovo može biti zbunjujuće iskustvo za vlasnike ovih životinja, naročito ako vaša aktivna mačka najednom postane neobično tiha. U većini slučajeva, vlasnici mačaka ne znaju zbog čega bi njihova ljubimca mogla da bude tužna i depresivna. U dobrom delu slučajeva to je samo privremeno stanje, ali je važno da znate šta to izaziva depresiju kod mačaka, kao i kako da se postavite u tom slučaju.

Znači depresije kod mačke

  • Promene u vokalizaciji – Ukoliko vaša mačka više mjauče nego obično ili to čini očigledno ređe, to je znak depresije. Kada je mačka nesrećna ona će tiho i žalosno mjaukati.
  • Govor tela – Ponekad izgled mačijeg tela, odnosno njeno držanje može da vam da signal da je ona nesrećna. Povijen rep, uši zabačene unazad, nakostrešena dlaka duž tela i zgrčeno telo su znakovi da je mačka tužna.
  • Agresija – Kada je mačka tužna, ona vrlo lako može da postane i agresivna.
  • Strah – Tuga bez svake sumnje dovodi do osećanja straha. Mačka koja je tužna će se skrivati od vas i vaših pokušaja da joj priđete.
  • Pripijanje uz vlasnika – Ako vaša mačka nije po prirodi naročita maza, njeno pripijanje uz vas može da bude odlika depresije.
  • Prekomerno spavanje – Iako mačke spavaju veći broj sati u toku dana, tužne mačke spavaju još duže.
  • Loš način negovanja vlastitog krzna – Najjednostavniji način da zaključite da li je vaša mačka srećna ili ne, je taj da obratite pažnju na stanje njenog krzna. Ako vam se čini da ona ne provodi više dovoljno vremena brinući o njemu, to je odlika depresije.
  • Smanjen apetit – Kada je tužna, mačka nema želju za hranom, pa čak ni za svojim omiljenim poslasticama.
  • Promene u načinu obavljanja nužde – Tužna mačka može početi da mokri van kutije sa posipom.
  • Preterano grebanje – Iako ima svoj stalak za grebanje koji koristi da bi zadovoljila ovu svoju potrebu, ako vaša mačka počne ođednom da grebe vaš nameštaj, ona vam šalje poruku da je tužna.
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas