Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Пет најскупљих раса мачака на свету: Реткост и јединствена лепота довеле до невероватних цена

Мачке спадају у ред најпопуларнијих љубимаца на свету

1686651533_shutterstock_1046012917.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Мачке су припитомљене животиње, још од млађег каменог доба - неолита, иако први сигурни знаци (да се сматрају љубимцем) потичу из древног Египта. Познате по својојстопи узгоја, мачке су познате и као одлични пријатељи човека. Имају способност да лове пацове, као и све остале штеточине које се могу појавити у многим домаћинствима.

Мачке могу имати различит изглед и карактер, тако да их људи могу бирати у зависности од њихових предности.  Стидљиве и интровентне особе могу да се одлуче за помало резервисане врсте:  Америчку коврџаву мачку или чак Шкотску мачку са прекопљеним ушима (Сцоттисх Фолд). За онени који су друштвенији и воле да излазе идеална врста мачке би била Манкс или Бирманска - ове две врсте имају сличан карактер као пси. Ако више волите “елегантнији” изглед мачке, онда је за вас идеална Сијамска, а ако сте више за “опуштенији” и оштрији изглед Маине Цоон би био одличан избор.

Неке мачке су ређе од других, а та комбинација реткости и лепоте је довела до невероватних цена. Погледајте које су то расе мачака које су најскупље и уживајте у галерији њихових слика...

Ашера - око 125 000 долара

ДНК тестови су показали да је раса ове мачке у ствари - Савана, мада то није спречило њене љубитеље да цене њену лепоту. Ашера није чистокрвна раса у правом смислу те речи јер је резултат хибридних гена од више различитих мачака - домаће мачке, азијског леопарда и афричког сервала. Резултат је домаћа мачка која изгледа као леопард.

“Лифестyле Петс” компанија која је створила ову расу мачке, одгоји само пет мачака годишње. Ашера мачке које имају шару као снежни леопард се продају по цени од 125 000 долара. Остале се могу продати и по цени од 22 000 долара, а просечна цена се креће око 28 000 долара. “Лифестyле Петс” компанија се од недавно фокусирала на креирање хипоалергене Ашере чија ће се цена кретати око 37 000 долара. Иако ћете дати више новца за њу, вреди - јер је Ашера више од обичне мачке.

Бенгалска мачка - 42 000 долара

Бенгалске мачке нису ретке и има их укупно око 60 000 широм света. Њена лепота је међутим била довољна за једну Британку - Синди Џексон да плати 42 000 долара за њу 1998. године. Њено име је било Фур Балл (крзнена лоптица) и дефинитивно је коштала много више него лоптица од новца.

Бенгалске мачке су резултат хибрида између домаће мачке и азијског леопарда. Њено научно име је Прионаилурус Бенгаленсис Бенгаленсис па је одатле потекло њено име. Крзно јој је слично леопардовом, док њена величина и облик подсећају на домаћу мачку. Бенгалска мачка је екстремно популарна због њеног дивљег изгледа који укључује велике овалне мрље, светао стомак и пругице - баш као и азијског леопарда. Њен темперамент би требало да постане сличнији домаћој мачки када се уклони након најмање три генерације. Савети експерата су ипак да се Бенгалске мачке држе као љубимци само након четврте генерације. Прве три би требало да се држе само ради узгајања.

Савана - 22 000 долара

Савана је хибридна мачка која је настала мешањем домаће мачке и афричког сервала. Настала је 1986. године. Прва генерација Савана мачке која је половино сервал може да кошта чак до 22 000 долара. Вредност јој може опасти како се генерације удаљавају од прве.

Савана је огромна домаћа мачка. Иако је витка, њена висина даје изглед огромне мачке, иако није много тешка. Као и цена, њихова величина се смањује како генерације почињу да се одмичу од прве. Неке државе (као што је Аустралија) не дозвољавају њихово држање као кућне љубимце, тако да је јако битна провера пре него што се купи.

Ако ипак купите ову мачку, преузмите специјалне мере због њене способности да високо скаче. Она може скочити чак до 8 метара из места; што значи да су фрижидери, високе полице, кабинети и врата само лака игра за ову расу. Због њихове радознале природе, могу научити да отварају врата, кабинете и ормане.

Јако су друштвене, ако се током развијања доста времена проводи са њом. Верна је свом власнику и могуће је сиктање на непознате особе.

Сфинкс - 3 000 долара

Позната и као ванземаљац мачка, Сфинкс је бездлака раса мачке која се појавила у Канади 1996. године. Њихова кожа подсећа на јеленску и најчешће је прекривена велус длакама. Због недостатка крзна, имају склоност ка мажењу и пријубљивању са људима и другим животињама како би се угрејале. Имају снажно тело и главо у облику клина.

Сфинкс је изузетно интелигентна раса мачака. Воле да се пењу и живахне су. Треба им доста пажње, али се увек искупе својом верности и љубављу према власнику.

Петербалд - 3 000 долара

Петербалд је иста као Сфинкс, само што је из Русије, а не Канаде. Њена главна одлика су плаве очи. Врло су нежне и живахне и могу мирно живети са другим љубимцима. Такође су јако верне - познате су по томе што прате свог власника где год да крене.

Добро је грађена, добронамерна и елегантна. Уши су јој јако раздвојене, а очи су јој бадемастог облика. Може се држати са разне предмете и отварати врата захваљујући спојеним прстима и шапама овалног облика.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas