· · Коментари: 2
СУЈЕВЕРЈЕ

ПОГРЕШНО ВЕРОВАЊЕ: Коме и како црне мачке доносе срећу?

Стари Египћани су изразито ценили црне мачке.

1605268710_Depositphotos_68226509_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Једна од најпознатијих фигура црне мачке из тог доба је Бастет, позната као Мачија богиња.

Неправедно оптужене, црне мачке су вековима су проживљавале прогон и тортуру. 

Прочитајте још: Како је златни ретривер ПОСТАО ХЕРОЈ и спасао газду: Невероватно (ВИДЕО)

У многим земљама света црне мачке сматрају се амајлијама и дарују се како би донеле срећу, новац, успех и сигурност

Црне мачке су озбиљне жртве предрасуда, иако је једино по чему се издвајају заправо само боја њиховог крзна. Срећом, за разлику од распрострањеног страха да вам црна мачка, као знак несреће, не пређе пут, постоје и примери који говоре о сасвим другачијим занимљивостима везаним за ове животиње.

Црне мачке се сматрају најбољим пријатељима морнара

Мачке су биле радо виђене на бродовима како би хватале мишеве, али морнари су углавном преферирали црне мачке верујући да доносе срећу и да ће им осигурати безбедан повратак кући.

Прочитајте још: Сутра се славе СВЕТИ ВРАЧИ: За здравље изговорите МОЛИТВУ и никако не чините ОВЕ ГРЕХЕ

Све боје црних мачака

На одговарајућем светлу нијансе длаке црних мачака варирају од црне као угаљ, сиво-црне до браон-црне. Постоје 22 различите врсте црних мачака, а једина званично призната је бомбајска раса чија пигментација црне длаке је много већа код мужјака него код женки, а висок ниво меланина у пигменту проузрокује жуте очи.

Постоје чак 22 врсте црних мачака!

Прочитајте још: Тражила је развод од супруга, а разлог ће вас разбеснети

Египћани су их обожавали као богове

Стари Египћани су изразито ценили црне мачке. Једна од најпознатијих фигура црне мачке из тог доба је Бастет, позната као Мачија богиња.  Свако ко би нанио штету црној мачки био би кажњен.

За све црне мачке које су лутале градовима сматрало се да су реинкарнација богиње
Богиња Баст
Баст је староегипатска богиња-мачка, соларно божанство и богиња рата. Била је поштована за време Друге династије. Седиште култа било је у Пер Басту, који је добио име по богињи Баст. У почетку је сматрана заштитиницом Доњег Египта и приказивана је као лавица. Сматрана је чуваром фараона и највишег мушког божанства - Ра.

Имају свој дан

Мало људи зна да се 17. августа прославља "Светски дан црних мачака". Овај дан установљен је како би се одала почаст овим прелепим мачкама о које смо се кроз векове много огрешили захваљујући предрасудама и сујеверјима.

"Светски дан црних мачака" слави се 17. августа

Прочитајте још: МИЛИОНЕР ОТКРИО: Ово је НАВИКА која вас спречава да постанете БОГАТАШ

Верује се да одржавају срећан брак

У Великој Британији верују да је црна мачка повезана са срећним браком, те су црне маце често насликане на позивницама за венчање, картицама за младенце, као и другим украсима повезаним са венчањем.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.