· · Коментари: 0
мачке

Понашања код мачке на која треба да обратимо пажњу

Ако сте власник једне крзнене лоптице важно је да знате који облици мачијег понашања се сматрају нормалнима.

1638626713_3c3463d6fa2c8a716108bf08c68411e11567c1ff.jpg
Фото: Пиxабаy

У том погледу важно је да знате и које промене указују на постојање одређених проблема. Иако је свака мачка јединка за себе, са својим личним пртљагом што се особина тиче, све оне су склоне истим облицима понашања које испољавају у мањој или већој мери.

Промене понашања код мачке

Када стекнете увид у то какво понашање би требало да очекујете, моћи ћете да идентификујете промене које могу бити разлог за узбуну. Доносимо вам у нашој галерији помене на које би требало да обратите пажњу.

Агресивне промене понашања

Неке мачке имају јачи нагон у погледу лова на плен, и могу се понашати агресивно према играчкама, деци и другим кућним љубимцима, па чак и према вама. Овакво понашање је природно и углавном се сматра нормалном појавом. Међутим, ако мачка изненада почне да се понаша агресивно то је разлог за забринутост. Мачка која нема на уму лов на плен, и агресивна је према укућанима вероватно покушава нешто да вам каже. Бол и страх су најчешћи разлози агресивног понашања. Догађаји који су оставили негативне утиске могу изазвати овакво понашање. Ако откријете узрок, добре су шансе да ћете елиминисати агресију.

Промене у начину исхране

Мачке се сматрају створењима које робују својим навикама. Ваша љубимица ће врло брзо научити када је време за оброк, или где може да потражи храну ако ви прескочите да јој је понудите. Ако се брзина једења и количина хране коју поједе током једног оброка драстично промене, то може указати на озбиљан проблем. Ако ваша мачка једе више него обично, а не добија на килажи врло је могуће да има проблема са штитном жлездом. Ако мачка једе мање врло је могуће да има проблема са зубима или је под стресом. Такође, ако мачка одбија да једе, важно је да је прегледа ветеринар јер може бити да има неких проблема са цревима.

Промене у понашању приликом играња

Неке мачке су по природи разиграније од других, јер баш као и људи оне имају индивидуалне личности. Али, када релативно разиграна мачка не жели да се игра као некад, то може бити разлог за забринутост. Врло је могуће да се она не осећа добро, или да има болове који је спречавају да скаче унаоколо и јури играчке.

Сакривање мачке

Мачке које се не осећају добро или су уплашене ће највероватније да се сакрију од својих власника. Страх је најснажнији фактор који наводи мачке да се крију, а често је праћен стресним или трауматичним догађајем. Мачке могу осетити стрес при ветеринарским прегледима, доласком нових људи или кућних љубимаца у ваш дом. Ако скривање не нестане након пар дана, потребно је да се обратите ветеринару.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.