Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Прави разлог због ког ПСИ ЈЕДУ ТРАВУ: У једном случају би требало да се обратите ветеринару

Ако ваш пас повремено једе траву то није разлог за узбуну

1676107115_shutterstock_31955764.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Многи људи верују да пас једе траву јер му недостају витамини или има сметњи у варењу, па на тај начин покушава да попуни недостатке у телу или очисти стомак.

Међутим, наука то не потврђује.

Занимљиво је да само мали број травоједа повраћа након што поједу траву. Већина их само грицка.

Зашто пас једе траву?

Речено је да пси једу траву како би повратили опресиван садржај желуца уз помоћ иритантног лишћа. Међутим, пажљиво истраживање оваквог понашања тетрапода показује да само 8 одсто њих касније повраћа. Такође је тешко рећи да ли пас заиста једе траву или заправо жели да изазове повраћање, или воли иритантни ефекат желудачне киселине која већ стиже до грла.

Такође, теорија да би грицкање траве помогло псу да надокнади недостатке у исхрани не изгледа сасвим тачно. Ово понашање се јавља и код животиња које се хране врхунском храном и код паса на БАРФ или кућној исхрани. То раде и четвороношци, који су редовно чишћени од паразита.

Дакле, шта је прави разлог за ово понашање?

Они једноставно воле тај укус! Сваки власник кућних љубимаца зна да кулинарски укус наших љубимаца може бити веома чудан. Понекад су чак и одвратни. Измет пронађен у жбуњу, буђав хлеб, течност која цури из смећа – све ово има посебан укус и мирис за псе. Исто је и са травом.

Већина кућних љубимаца пажљиво бира биљке са свог травњака и очигледно воле само одређене. Млада, пролећна трава је свакако сензација међу нашим љубимцима, коју пси воле страсно да грицкају чак и десетак минута… Као да им је промакао њен укус! Наравно, млади листови садрже много корисних витамина и влакана за пса – само се не зна да ли су четвороношци тога свесни.

Изненадно интересовање за траву је такође један од елемената комуникације паса. Грицкање травњака се често може приметити када нашем псу стане на пут други, непознати четвороножни. Наш неодлучни љубимац тада може стати, почети интензивно да њуши или само грицка траву како би се ослободио напетости повезане са овом ситуацијом и дао себи тренутак да размисли.

Једење траве такође може бити симптом стреса у другим ситуацијама, па чак и постати опсесија.

Стога, ако се наш љубимац у свакој шетњи понаша као косилица и ништа га друго не занима, треба размотрити његово добро и обратити се ветеринару.

Пас једе пуно траве?

Опсесивно једење траве такође може бити симптом гастроинтестиналних поремећаја – посебно када је ово понашање праћено другим симптомима, као што су:

  • бол у стомаку
  • дијареја
  • затвор

У овом случају, посета ветеринару ће бити неопходна!

Док једење траве није штетно за псе, грицкање градског травњака може бити опасно. Хемикалије које се користе за прскање против инсеката или хербицида су јединствени отрови, а конзумирање чак и мале количине таквих супстанци неминовно доводи до тешког тровања. Зато морамо обратити пажњу на место које наш четвороножац бира да грицка зелениш. Међутим, ако смо потпуно сигурни да је трава коју једе пас чиста (на пример у пољу или у шуми), ништа нас не спречава да на тренутак застанемо и пустимо љубимца да ужива у укусу сочних биљака.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas